Yarın ödül töreni gerçekleştirilecek olan 4. Antakya Altın Defne Film Festivali’nde sular durulmuyor.

Festivalin Ulusal Yarışma bölümünün jüri Başkanı Mehmet Eryılmaz’ın görevinden istifa etmesinin ardından yönetmen Selim Evci de jüriden çekildi. Eryılmaz, görevden çekilmesinin ardından konuyla ilgili olarak gazetemize bir açıklama yaptı. Eryılmaz, 4. Antakya Altın Defne Film Festivali’nin müteahhit mantığıyla rant için düzenlendiğini söyledi.

Eryılmaz, festivalin filmle, sinemayla bir ilgisinin olmadığını, web sitesinde ne bir festival izleme çizelgesi ne de jüri isimlerinin yer aldığını belirterek şöyle konuştu: “En baştan beri festival için para olmadığını söylüyorlar ancak öğrendiğimize göre Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da bir bütçe alınmış. Yalan dolanla kişisel çıkarları için festival düzenliyorlar maalesef. Bir şehrin sosyal kültürel ortamına değer katacağım diye belediyelerden mekânlardan sponsorluk için nakdi katkılar alıyorlar ve o değerleri de ticari ve itibari çıkarları için kullanıyorlar. Müteahhit mantığıyla rant için festival düzenliyorlar ne yazık ki ‘nasıl kâr ederiz’ mantığındalar... Pek çok yöresel festivalde filmler konuşulmuyor, para pul, sponsorluklar konuşuluyor. Bir festival sinema kültürü gelişsin, insanlara ulaşsın diye vardır, o amaçla yapılır” dedi.

Festival yönetimi adına önceki gün açıklama yapan Mehmet Oflazoğlu, Eryılmaz’ın çektiği kısa filmin gösteriminin festivalin dördüncü gününe konduğu için jüri başkanlığından çekildiğini belirtmişti. Eryılmaz, bu iddiaya şöyle yanıt verdi: “Film, dördüncü güne kadar Facebook’daki gösterim çizelgesinde bile yoktu. Ayrıca, istifam sonrası dördüncü güne ek yapıldı. Filmin kopyasının yanımda getireceğimin bilinmesine rağmen film gösterim ve söyleşi saati ile festivale geliş uçağa biniş saatimin aynı! Şaka gibi... Bu nasıl bir özensizlik!”

Eryılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrıda bulunarak konuya müdahil olmasını istedi. Eryılmaz, “Bakanlık, böyle festivallere destek olmamalı, ince eleyip sık dokumalı” dedi.

‘Jüri isimleri sürekli değişiyor’

Yönetmen Selim Evci ise problemli ve doğru işlemeyen bir organizasyonun içinde olmak istemediğini belirterek “Bu bir Antalya Film Festivali değil. Antakya Altın Defne Film Festivali’nden çok büyük şeyler beklememek lazım. Anlayışlı ve yapıcı olmak lazım. Festival yetkilileri ile görüştüm. Eksiklerini, hatalarını anlattım. Kolay değil festival yapmak. Yeterli destek bulsalar böyle problemler olmayacak. Onları da anlayabiliyorum ama bu kadar problemli ve doğru işlemeyen bir organizasyonun içinde olmak istemedim. Diğer jüri üyelerinin tamamının kimlerden oluştuğunu bilmiyorum. Sürekli isimler değişiyor. Umarım beşinci festivalleri çok daha kapsamlı olur” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr