Gökçeada Belediye Başkanı MHP'li Ünal Çetin ile Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, İstanbul'daki 'Prens Adaları' olarak bilinen Büyükada, Heybeliada, Burgaz Adası, Kınalı Ada ve Sedef Adası ile Kuzey Ege'deki Gökçeada ve Bozcaada'yı da kapsayacak şekilde adalara yaz sezonunda girişin ücretli olması konusunda TBMM'ye verdiği kanun teklifini yerinde bulduklarını belirtti. İki belediye başkanı da, adaların yerleşik nüfuslarına oranla turizm sezonunda nüfus yoğunluğunun arttığını ancak, buna rağmen İller Bankası'ndan yerleşik nüfus üzerinden pay aldıklarına dikkati çekti. Başkanlar, yaz aylarında tatile gelenleri ağırlayabilmek için hem norm kadrolar, hem de bütçe itibariyle ciddi sıkıntılarla karşılaşmaktan yakındı.

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Milletvekili Tanal'ın verdiği kanun teklifini desteklediklerini söyledi. Adalar Belediye Başkanı CHP'li Atilla Aytaç ve CHP'li Milletvekili Mahmut Tanal'ın bu kanun teklifiyle ilgili çok ciddi çalışma yaptıklarına dikkati çeken Başkan Çetin, şöyle dedi:
"Bu kanun teklifini, Kuzey Ege'de bulunan Gökçeada ve Bozcaada ile Marmara Denizi'nde bulunan adalarımızın yaz sezonunda yaşadıkları sıkıntılara çözüm olabilecek çok önemli bir adım olarak görüyorum. Gökçeada Belediyesi olarak 1927 yılında yürürlüğe giren ve halen devam etmekte olan 1151 Sayılı Adalar Yasası ile İl Özel İdaresi'nden ayrı, Özel İdaresi özerk olan Gökçeada ve Bozcaada Kaymakamlığı nezdinde, belediye olarak hizmet vermeye çalışıyoruz. Fakat biz İller Bankası'ndan, ilçe merkezinde bulunan 6 bin 500 nüfus üzerinden pay alırken, yaz sezonundaki nüfus yoğunluğumuz yaklaşık 35-40 bine kadar çıkmaktadır. 297 kilometre karelik alanda yaz sezonunda tatile gelen misafirlerimizi ağırlayabilmek adına hem norm kadrolarımız, hem de bütçemiz itibariyle çok ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Dolayısıyla milletvekilimiz Mahmut Tanal'ın vermiş olduğu kanun teklifinin devam eden sorunun çözümü noktasında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Mecliste grubu bulunan tüm partilerden de bu yasanın yürürlüğe girmesi noktasında da destek bekliyoruz!"

"AYAK BASTI PARASI' OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMELİ"

Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ise, Milletvekili Mahmut Tanal'ın TBMM'ye verdiği kanun teklifini tamamen 'hizmet odaklı bir talep' olarak niteledi, Başkan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Ana kara ile bağlantısı olmayan ada belediyeleri genel bütçeden gelir paylarını kış nüfusuna göre almakta. Norm kadro cetvelleri kış nüfusuna göre düzenlenmekte. Ayrıca coğrafi konumları gereğince diğer belediyelerden teknik olarak destek alma imkanları son derece düşük. Ama biz biliyoruz ki hem turizmin lokomotifi olan hem de Türkiye'nin yurt dışına açılan yüzleri olan bu ilçe belediyeleri yazın kış nüfuslarının 5-10 katı daha fazla nüfusa hizmet vermekte. Dolayısıyla bu kanun teklifini yalnızca adalara ayakbastı parası olarak değerlendirmemek gerekiyor. Tamamen hem adada yaşayan halkımıza hem de gelen misafirlerimize daha iyi hizmet verebilmek, daha iyi ilçe merkezleri, daha temiz koylar ve plajlar için kullanılacak hizmet bedeli ve bir kaynak arayışı olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu da, adaya deniz ulaşımının bilet ücretlerine makul fiyat yansıtılarak bir gelirle sağlamak düşüncesinde çalışılmış bir tasarı. Biz belediye olarak bunu destekliyoruz. Buradan yaratılacak kaynağında tamamen biraz önce altını çizdiğim gibi sorunları giderilmiş adalar yaratabilmek için bizim için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İnşallah bu yasa tasarısı geçtiğinde hem bu belediyelerin imkanları açısından, hem de personelin yaz nüfusuna hizmet edebilecek düzeye çekilebilmesi açısından çok önemli gelişmelere sahip olacağını düşünüyoruz. Biz bu yasa tasarısını destekliyoruz."

"ÇOK KOMİK VE MANTIKSIZ"

Bozcaada'da yaşayan Hikmet Yiğit de Milletvekili Tanal'ın kanun teklifiyle ilgili değerlendirmesinde, "Herhangi bir yere girişin paralı olmasını anlamsız buluyorum. Bir ilçeye, bir kasabaya, bir ile o ülkenin vatandaşlarının parayla girmesi kadar saçma fikir olamaz. Çok komik ve mantıksız. Milletvekilimizin adamız adına daha pozitif, gelir kazandıracak projelerle ilgilenmesini istiyoruz" dedi.
Bozcaada'da işletmecilik yapan Aykut Turgal da "Adaya yolcu taşıyan gemileri işleten şirket öncelikle kar amacı güdmeyen bir şirket ise oradan alınan belli bir payın belediyeye aktarılmasının, buradaki hizmetleri daha güzelleştireceğini düşünüyorum. Bence bu olmalı" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr