Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün çalışmalarına destek vermek üzere, geçen ocakta Yunanistan’ın Midilli Adası’na giden bir Filistinli kültür adamı ile, Selanik ve Londra’da yaşayan iki Yunan sanatçının başlattığı sanat hareketi, altı ayda uluslararası bir festivale dönüştü. Kaçak göçmenler, adalılar ve turistler arasında iletişimi, karşılıklı anlayışı, kültürler arası alışverişi sağlamayı amaçlayan ilk Simbiyoz (Ortakyaşam) Midilli Sanat Festivali, 26 Temmuz’dan bu yana devam ediyor. Adanın başkenti Mitilini ve Molivos, Erassos, Plomari köyleri ile göçmen kamplarındaki etkinliklerde 300 sanatçı yer alırken, festival 10 gün daha sürecek. Festival tiyatro ve konserlerle de zenginlik kazanıyor.

Festivalin iki büyük karma sergisinden biri, sadece Türkiye’den sanatçılara ayrılmış. Başkent Mitilini’deki Halim Bey Konağı’nda 20 Ağustos’a kadar açık kalacak sergide, 12 sanatçının toplam 29 eseri mevcut. Karma sergiye Eyüp Öz yedi heykel, Latife Akın bir resim ve iki seramik, Memet Güreli ile Selçuk Fergökçe üçer resim, Buket Güreli iki resimle, ayrıca ressam Cemil Cahit Yavuz, Hakan Gürsoytrak, Temur Köran, Yonca Saracoğlu, Taner Güven, Emre Zeytinoğlu ve seramikçi Naile Cimit de birer eserle katılıyor.

Arhontiko Georgiadi Galerisi’nde düzenlenmiş uluslararası karma sergide ise, Pınar Ergun’un bir resmi yer almış. Diğer yanda, fotoğrafçı Emine Berkan’ın 16 çalışması Erassos’un Belediye Kültür Merkezi’nde izlenirken, “Karanlık Manzaralar” başlığını taşıyan koleksiyonda, Berkan, son üç yılda Ayvalık, Yunan adaları ve İstanbul’da, çoğunluğu mübadele döneminde boşaltılmış, yıkılmak üzere evlerde çektiği fotoğraflardan oluşturduğu kolajlara yer veriyor. Sergi ay sonuna kadar açık kalacak.

Festival kapsamında konser, sergi, tiyatronun yanı sıra göçmen kamplarında atölye çalışmaları düzenlendi. Seramikçi Çiğdem Celasin ve Almanya’da yaşayan dansçı Şafak Sahare Pedük kamplarda kalan gençlerle çalışmalar yaptı. Ayvalıklı kuaför Mehmet Öztürk kamplardaki çocuklara saç kesimi ve tasarımı tekniklerini gösterdi. Festivalin en çok dikkat çekecek etkinliklerinden birini de ressam Tamer Güven ortaya koyuyor. Güven, başkentteki eski belediye binasının duvarını resimlemek için çalışıyor.

 

Gelecek yıl Ayvalık’a geçecek

Kapsamı genişletilerek sürdürülmesi hedeflenen Simbiyoz Festivali’nde, gelecek yıllarda Türkiye’nin daha aktif olarak yer alması planlanıyor. Festivalin Türkiye koordinasyonunu sağlayan Hikmet Küçükdere, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ortaya çıkan belirsizlik ortamının, ilk yıl için tasarlanan ortak projelere sekte vurduğunu söylüyor. Küçükdere, “Midilli’deki sergi, konser, atölye çalışmalarını Ayvalık’a taşımak istemiştik. Bu hayalimizi gelecek yıl gerçekleştirmeyi umuyoruz” diye konuşuyor. Festival hakkında ayrıntılı bilgiye www.symbiosisfestival. com adresi üzerinden ulaşılabilir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr