Haklarında 'Devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma, iş ve çalışma hürriyetini ihlal' suçundan dava açılan, aralarında avukat, öğretmen ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 18 sanığın yargılanmasına Eskişehir 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

Tamamı tutuksuz olan sanıklardan bugünkü ilk duruşmaya Uğur Tombaş, Gürkan Çelik, Volkan Yıldız, Emre Güneş, Can Büyükşahin, Mehmet Polat, Koray Abdan, Soner Türkyılmaz , Ali Paşa Şanlı, Barış İpek ve Oğuzhan Duygun katıldı. Duruşmaya diğer sanıklar Uğur Tombaş, Gökhan Ergin, İsmail Eray Çelebi, Güney Karagöllü, Zafer Tezci, Ekin Can Alıcı ve Fırat Çiftçi katılmadı.

Sanıklardan avukat olan Barış İpek suçlamaları kabul etmeyerek beraatini istedi. Avukat İpek savunmasında şunları söyledi:

"Tüm Türkiye'de insanlar sokağa dökülmüştü. İnsan hak ve özgürlükleri, doğanın ve çevrenin korunması için sokaklardaydı. Her gece yürüyüşler düzenlendi. İnsanlar tepkilerini dile getirdi. Bu süreçte ben de yanlarında yer aldım. Eskişehir sokaklarında yeri geldi 10 bin kişi sokağa çıktı. Tüm Türkiye'de insanlar sokaklardaydı. Bunlar olurken hatta Eskişehir'de bir de Ali İsmail Korkmaz isminde bir öğrencimiz öldürüldü. Tüm bunlar olup bitmişken 18 kişi hakkında dava açılmış olması hakkaniyet değildir. Bu kadar insan sokaklardayken tramvayın, otobüslerin seferlerinin aksaması normaldir. Bunda bir suç var ise on binler hatta Türkiye genelini düşünürsek milyonlar yargılanması gerekir. Suçsuzum ve beraatımı istiyorum."

Duruşmada ifade veren diğer sanıklar da üzerlerine atılan suçlamaları kabul etmediklerini belirterek beraatlarını istedi. Duruşma, gelmeyen diğer sanıkların dinlenmesi için ileri tarihe ertelendi.

Duruşma öncesi Eskişehir Adalet Sarayı önünde toplanan bir grup ise yargılanan 18 kişiye destek amacıyla basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eskişehir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yalçın Mutlu okudu. Mutlu, Gezi Parkı protestolarında sadece 18 kişinin değil 10 binlerin yürüdüğünü söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr