35’incisi önceki gün son bulan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’na paralel düzenlenen sanat fuarı Artist2016’da eserleri sergilenen ressam Özgür Korkmazgil’in “Sizi Çok Formsuz Gördüm” sergisinde gösterilen bir resmine sansür uygulandığı haberlerini gazetemizin Kültür sayfasında okumuştunuz.

TÜYAP yetkilileri “Biz kaldırmadık, polis müdahale edince sergi küratörü Rahmi Öğdül karar alınana kadar inisiyatif kullanarak yapıtı geçici olarak kaldırmış” açıklamasını yaptı. Olan biteni polisin kaldırılması ya da +18 kapsamında sergilenmesini istediği yapıtın sahibi ressam Özgür Korkmazgil’den dinledik:

“Sekiz gündür o eserler fuarda sergilenmekte. Hafta içinde polislere kimi izleyiciler ‘orada müstehcen bir şeyler var’ diye şikâyette bulunmuşlar. Polis kendi inisiyatifiyle, ya +18 ibaresi ile sergileyeceksiniz ya da kaldıracaksınız diye TÜYAP ve küratör Rahmi Öğdül’e bildirimde bulunmuş. Ben daha önce “18+” isimli ve konseptli sergi yapmış bir sanatçı olarak, bu duyarlılığı zaten taşıyorum. Gelen bildirimin hemen sonrasında eserlerimden bazılarının kaldırılmış olduğunu öğrendim. Kavramından koparılıp; bütünlüğü bozulduğu için, 4 parçadan oluşan yerleştirmemi söz konusu sergiden ve fuardan geri çektim. Küratör Rahmi Öğdül ve TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal’ın duruma doğru yaklaşımları beni ayrıca sevindirmiştir...” “Bu baskılar bizim her yerden geri adım atmamızı sağlamak icin yapılıyor, biliyoruz... Bu yerleştirmeyle bugün kadının parçalanmışlığını, metalaştırılmış bedenini ve toplumu yeniden yaratabilme gücünün elinden alınışını irdeliyorum... Bütün kadınların sorununa işaret etmeye çalışan bir sanat eseri nasıl müstehcen olabilir?... Sanatı istemiyorlar belli ki... Fakat bu baskının sonu yok üstelik, orası bir sanat fuarı... Her türlü sansürün geleceğimizi ciddi oranda kararttığını da biliyoruz. Buna izin vermeyeceğiz... Çünkü sanat hayatın kendisidir!”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr