Adana’da mühimmat yüklü MİT TIR’larının durdurulması ile ilgili haberleri nedeniyle 92 gün tutuklu kalan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül gazetecilik faaliyetleri nedeniyle bugün hâkim karşısına çıkıyor. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ndeki duruşmayı milletvekilleri, yabancı diplomatlar, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de izleyecek. Ulusal ve uluslararası gazetecilik meslek örgütleri de Dündar ve Gül’e destek verecek.

Avrupalı gazeteciler: Diktatörlük gibi

Basın örgütlerinden Dündar ve Gül'e destek

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlardan Sorumlu Başsavcı Vekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, Dündar ve Gül için, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama”, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek” ve “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Savcı Fidan, Dündar’ın köşe yazılarının tek delil olarak gösterildiği 473 sayfalık iddianamenin 40 sayfasını da akademik bir makaleden kaynak göstermeden izinsiz kullanmıştı.

Diplomatlardan yakın takip

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün saat 10.00’da başlayacak davaya çok sayıda meslektaşı, milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, AB ve ABD olmak üzere çok sayıda diplomat takip edecek. AB üyesi ülkelerin İstanbul başkonsolosları veya yardımcıları hukuk danışmanlarıyla birlikte davayı izleyecek. Alman Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen ve AP milletvekilleri katılacak. AB Ankara Delegasyonu temsilcilerinin yanı sıra Almanya, İsveç, Avusturya, Hollanda, İsviçre, Kanada, Norveç gibi ülkeler de bulunuyor. Öte yandan davayı Avrupa Konseyi’nin ve AGİTin de yakından takip ettiği biliniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr