Fotoğraf: Sendika.org

 Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde dün yine ‘dayanışma davaları’ maratonu vardı. İlk olarak Evrensel Gazetesi yazarı İhsan Çaralan ve Özgür Gündem’in tutuklu Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargıç karşısına çıktı. Çaralan, ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ nedeniyle yargılandığını belirterek, “Artan baskılar nedeniyle dayanışmaya katıldım. Türkiye’de basın her zaman baskı altında olmuştur. Şimdi de Terörle Mücadele Kanunu adı altında mahkemelere sürükleniyorlar” dedi. Kızılkaya da “Ağır tecrit koşulları altındayım. Bütün iddialar gazetecilik faaliyeti kapsamında” dedi. Dava 24 Ocak 2017’ye ertelendi.

Ertuğrul Mavioğlu ve DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren’in, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ‘Özgür Gündem nöbetçi genel yayın yönetmenliği’ davası ise 24 Ocak’a ertelendi.

‘Atılım’ ertelendi

Atılım Gazetesi’nden 16 gazeteci ve yazarın yargılandığı dava İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu sanıklardan eski Atılım Yazıişleri Müdür Hatice Duman, Sami Özbil, Ali Haydar Saygılı, Erkan Salduz, Fatih Gür, Alp Altınörs, Aydın Akyüz, avukatların talebine rağmen duruşmaya getirilmedi. Tutuklu sanık, gazetenin eski sorumlu yazıişleri müdürü Mehmet Ali Genç, SEGBİS’le verdiği ifadede, haberlerin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Duruşma 22 Aralık’a erteledi.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, gazetenin internet sitesinde yayınlanan haber nedeniyle yargılandı. Mahkeme ‘suçun maddi unsurları oluşmadığı’ gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Yeni bir dava

Özgür Gündem “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katılan sinema oyuncusu Deniz Türkali ile gazetenin Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Türkali ve Kızılkaya, “Terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak”, “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

6 DAVAYA BİRDEN GİRDİ

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ile eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Reyhan Çapan dün yargılandıkları altı ayrı dava nedeniyle altı duruşmaya girdi. Keskin ve Çapan hakkında bir tane “terör örgütü propagandası”, üç tane “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve iki tane 301. madde davası vardı. Keskin, Özgür Gündem’in gördüğü baskılara tanık olduğunu, gazete çalışanlarının tutuklandığını, öldürüldüğünü hatırlatarak “Devlet, PKK ile görüştü. O zamanlar bu haber suç değildi. Süreç bitti suç olmaya başladı. Fikirler yayılırsa savaş olmaz” diye konuştu. Davalar ertelendi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr