Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF-Reporters Sans Frontieres), gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün özgürlüğü değerlendirmek için bir basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda uluslararası basın kuruluşundan gazetecilerin katıldığı toplantıda konuşan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, AYM kararının onların dışarı çıkması için bir kapı araladığını belirtti.

İstanbul’daki toplantıda Can Dündar ve Erdem Gül’ün avukatı Bülent Utku, RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire ve RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu konuştu. Sözlerine “herkese teşekkür ederek” başlayan Can Dündar, “Uluslararası basının ilgisi hem bizi içeride ayakta tuttu, hem de dışarı çıkmamızı sağladı” dedi. “İlk kez şunu gördük, biz bir gazeteciler ailesiyiz. Bu aile birisi dara düştüğünde yardımına koşan, onu düştüğü hapisten çekip alabilecek çok büyük bir aile” diyen Dündar şöyle devam etti:

“40 gün yalnız tutuldum, yazacak daktilom ya da bilgisayarım yoktu. Bütün o yokluk koşullarında bir kağıt ve kalemin insanı nasıl dünyaya bağlayabildiğini görme şansım oldu. Bir kağıt ve kalem sayesinde sesimi duyurabildim. Oradan yolladığım notların İtalya’da, Polonya’da, ABD’de, Fransa’da çıktığını görmek, büyük bir güç kattı bana. Bana kattığı güç kadar zannediyorum hükümette de panik yarattı. Biz çıkabildiysek, büyük oranda bu uluslarası dayanışma sayesinde oldu.”

30’u aşkın gazetecinin yaptıkları haberler yüzünden hala içeride olduğunu hatırlatan Dündar, AYM kararının onların dışarı çıkması için bir kapı araladığını belirtti. “Belki daha önemlisi, bizim üzerimizden salınan korku sebebiyle yazmaya korkan, haber yapmaya çekinen potansiyel tutuklu gazetecileri korkularından kurtardık” diyen Dündar, gazetecilerin bundan sonra daha rahat haber yapacaklarını düşündüğünü dile getirdi. “Ben dışarıda suskun bir gazeteci olmaktansa hapiste konuşan bir gazeteci olmayı tercih ettim. İçeride konuşmaya ve yazmaya devam ettik, yine öyle olacak diye düşünüyorum” diye konuşan Dündar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tahliye kararına ilişkin sözleri hakkında, “Erdoğan kararı içine sindirmekte zorlanıyor. Bu onun için bir yenilgi oldu. Pek yenilgiye alışık olmayan bir Cumhurbaşkanımız var. Ama bu açıkça bir yenilgi, bunu hazmetmek yerine bir devlet krizine dönüştürmeyi deniyor. Bu, Türkiye tarihinde ilk kez oluyor” değerlendirmesini yaptı.

 

‘El sıkışabilmek çok güzel’

Birçok uluslararası basın kuruluşunun desteği ve dayanışmasıyla ilk toplantılarını 3 ay önce, Dündar ve Gül’ün tutuklanmalarının ardından yaptıklarını söyleyen Önderoğlu, “Sonunda meslektaşlarımızın özgürlüklerine kavuşmalarıyla birlikte tekrar sizlerle birlikteyiz” dedi.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, Can Dündar’a hitaben yaptığı konuşmada, “Bana hapisten yazdığın mektubu hatırlıyorum. Mektubunun son cümlesinde ‘Umarım seni özgür bir adam olarak görürüm’ demiştin. Seninle birlikte yemeğe gitmek, el sıkışabilmek çok güzel. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar sizin için çok iyi bir haber, ama aynı zamanda Türkiye’deki basın özgürlüğü için de çok önemli bir karar. Normalde hakimleri işlerini yaptıkları için kutlamamak lazım, ama ne yazık ki Türkiye’de onları kutluyoruz” dedi.

“Buradan Türkiye’nin Cumhurbaşkanına sesleniyoruz: Gazetecilere dava açmayı bırakın, gazetecilere karşı yürütülen tüm illegal prosedürleri durdurun” diyen Deloire, “Erdoğan’ın AYM’nin kararını tanımadığını söylemesi son derece tehlikeli. Bay Erdoğan, Can Dündar ve Erdem Gül’ün güvenliği için sizi sorumlu tutuyoruz, onların güvenliğinden sorumlusunuz” ifadelerini kullandı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr