HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Meclis'te başkanlık teklifinin 11'nci maddesinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, 'Ermenilerin, Süryanilerin, Rumların, Yahudilerin büyük katliam ve soykırımlarla topraklardan sürüldüğü' şeklinde sözleri nedeniyle 3 birleşime katılmama cezası aldı.

Paylan'a AKP, CHP ve MHP Grup Başkanvekilleri tepki gösterirken, Paylan'ın konuşması TBMM tutanaklarından da çıkarıldı.

"BİZİ TUTANAKLARDAN ÇIKARABİLİRSİNİZ, YÜREKLERDEN ÇIKARAMAZSINIZ"

Dün gece gerçekleşen olay üzerine bugün Genel Kurulda konuşan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Garo Paylan'a verilen cezanın yanında, o tartışmanın tutanaklardan çıkarılmasının daha vahim olduğunu ifade etti.

Bu tutumu kabullenemeyeceklerini ifade eden Önder, "Aslolan şairin dediği gibi ‘Bırak beni haykırayım, susarsam sen matem et’ denilen günlerden geçiyoruz. Bizi kürsülerden uzaklaştırabilirsiniz, birleşimlerden çıkarabilirsiniz, tutanaklardan da çıkarabilirsiniz. Ya tarih, ya insanlığın vicdanı, ya normal düşünebilen sağlıklı beyinlerden, yüreklerden, bunlardan çıkarabilmeniz mümkün değildir. Dünkü mesele, demokrasiye dönük çok olumsuz bir şerh olarak kayıtlara geçti" ifadelerini kullandı.

GENEL KURULDAN AYRILDILAR

Önder'in ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ise, Garo Paylan’a yapılanın bir linç girişimi olduğunu söyledi.

Genel Kurulu’da her türlü hakarete, “Köpek giremez” yazılarına kınama cezası verilmediğini hatırlatan Kerestecioğlu, siyaset yapma özgürlüğünün kısıtlanması olarak değerlendirdikleri bu karara karşı, HDP grubu olarak bu birleşime katılmayacaklarını söyledi.

Kerestecioğlu’nun açıklamasının ardından HDP Grubu, Genel Kurul salonundan ayrıldı.

HDP MECLİS'E GERİ DÖNDÜ

HDP, anayasa değişkliği teklifi görüşmelerinin uzatılması ardından Meclis'e geri döndü.

Bugün 14.00'de başlayan görüşmelerde 12,13 ve 14. maddelerin oylanması planlanıyordu. Fakat HDP’nin bir günlüğüne çekildiği Meclis’te, geriye kalan dört maddenin(15,16,17 ve 18) bu gece sabaha kadar mesai yapılarak görüşülmesi ve birinci tur oylamasının tamamlanması kararlaştırıldı.

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Meclis'e geldik. Kaçamazsınız..." dedi.

Beştaş'ın Twitter'dan yayımladığı mesaj şu şekilde:

"Bugün Genel kurula gelmememizi fırsat bilen üç partinin sabaha kadar çalışma kararına inat Meclise geldik. 




HDP’li Paylan: MHP, AKP’ye ‘Paylan atılmazsa desteğimizi çekeriz’ dedi

Meclis'te 'soykırım' gerginliği... HDP'li Paylan'a ceza verildi

Meclis'ten canlı yayın... Anayasa görüşmeleri devam ediyor

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr