10 Ekim Ankara Katliamı Davası’nın 3. grup duruşması Ankara Adliyesi’nde görülmeye başladı. 3 gün sürecek duruşma öncesinde aileler adliye önünde açıklama yaparak adalet mücadelesinin sürdüreceklerini belirtti. Bugün celse arasında yakalanan sanık Hatice Akaltın’ın ifadesi ile müştekilerin beyanları alınacak

10 Ekim Ankara Katliamı Davası’nın 3. grup duruşması bugün (2 Mayıs) Ankara Adliyesi’nde görülmeye başladı. 2, 3 ve 4 Mayıs’ta sürecek dava öncesi katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, katliamda yaralananlar, sendika, meslek örgütü, parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri adliye önünde buluştu. CHP milletvekilleri Şenal Sarıhan ve Veli Ağbaba ile HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de katılımıyla adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Adalet mücadelesi sürecine dair açıklama yapan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Bir buçuk yıldır bir mücadele içindeyiz. Unutmayacağız, unutturmayacağız. Adalet mücadelesinin içinde son nefesimize kadar yer alacağız. Dün 1 Mayıs’tı, 101 can 2 yıl önce 1 Mayıs alanlarındaydı. Dün onların yerine alanlarda yer alıp, fotoğraflarını alanlarda taşıdık. Bundan sonra emek, demokrasi ve barış denen her platformda yer alacak ve mücadeleyi büyüteceğiz. Cenaze gönderdiğimiz iller, 81 milyon için istediğimiz barış mücadelesine devam edeceğiz. Türkiye’nin her yerinden gelen alilelerle biliyoruz ki, biz adalet istemeden gelmeyecek. Dernek olarak gelen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

“Bu katliam AKP-IŞİD bağını ortaya koymaktadır”

Davaya dair 10 Ekim Davası avukat komisyonu adına açıklamada bulunan Avukat Tugay Bek özetle şunları söyledi:

Bugün celse arasında yakalanan sanık Hatice Akaltın’ın ifadesi, müştekilerin ve ailelerin beyanları alınacak. Bütün IŞİD dosyalarında olduğu gibi bu dava gizlilik sürecinde yürütüldü.

Bir grup tetikçi katil yargılansın diye bu dava önümüze konulmuş olabilir. Katillerin olabilecek en fazla cezayı alması için çaba sarf ediyoruz. Hepimiz bu katliamın AKP-IŞİD bağını ortaya koyan, siyasi bir cinayet olduğunu biliyoruz. Antep’te devletin yaptıkları ortada. Diyarbakır, Suruç, 10 Ekim katliamları ayni şebeke tarafından yapılıyor ve devlet buna izin veriyor. Geçen celseden bu yana ortaya serilen deliller bile yeterlidir.

Siyasi güç odakları daha net ortaya çıkarılacak. Hrant Dink’i katleden tetikçilerin arkasındaki devlet güçleri 10 yıl sonra ortaya çıktıysa, bu davada da siyasi sorumlular ortaya çıkacaktır. Bu salonlarda yargılanacaklar. Ailelerin ve kamuoyunun davayı takibi bu yüzden önemli.

 Duruşmada yaşananlar:

Avukatlar tarafından sorular yöneltilen sanık Hatice Akaltın’ın ifade esnasında, sanıklar arasında bulunan eşi Metin Akaltın müdahale ederek “Cevap vermeyebilirsin” dedi. Eşinin müdahalesinin ardından Hatice Akaltın sorulara “Cevap vermek istemiyorum” diyerek karşılık vermeye başladı.

Daha önceki duruşmalarda da sanıklar ortak tavır gösterip, avukatların sorularına cevap vermemişti. 10 Ekim avukatları, çapraz sorgunun devam etmesi için diğer sanıkların çıkarılmasını talep etti. Mahkeme heyeti talebi reddetti.

Sanık Hatice Akaltın'ın avukatı, "Sanık sorulara cevap vermeyi reddedecek ise müdafiilikten çekileceğimi beyan ediyorum" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr