Cumhuriyet’in dün yayımladığı “Kapıdaki tehlike” başlıklı haber G.Saray camiasında ses getirdi. Geride kalan 3 yılda zarar açıklayan ve 2 sene daha kâr edemezse imtiyazlı hisselerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Galatasaray Sportif AŞ’nin bugün bitecek mali dönemdeki rakamları merakla bekleniyor. Konuyla ilgili Cumhuriyet’e konuşan Sarı-Kırmızılı kulübün eski yöneticisi Işın Çelebi, G.Saray’ı bekleyen bir başka tehlikeye dikkat çekti.

İşte Çelebi’nin sözleri:

* Galatasaray Sportif AŞ’nin mali tablolarındaki rakamlar Ağustos’ta netleşir. Umarım başkan Dursun Özbek’in söylediği gibi şirket bu dönemi kârla kapatır. Çünkü Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 2013’te aldığı kararla halka açık şirketler 5 yıl üst üste zarar ederse sıkıntı büyük oluyor. Galatasaray Sportif AŞ kararın alındığı 2013’ten günümüze kadar gelen dönemlerde zarar açıklamıştı. Eğer bu yıl da zarar ederse, ki etmemesini temenni ederiz; önümüzde az zaman kalıyor. Umarım bu yılı kârla kapatır. 2017 ve 2018 Mayıs’ta da eksi olursa Galatasaray’ın hisselerindeki imtiyaz hakkı kalkabilir. İmtiyaz hakkı SPK kurul kararıyla kalkıyor. Bu kararda mücmir sebepler dikkate alınıyor.

"SÖZLER UNUTULDU"

* Galatasaray hem SPK hem de UEFA’nın finansal kriterlerine bağlı, tüm bunlara uyum sağlaması lazım. UEFA’nın 4 Mart’ta yayımladığı 21 sayfalık rapor IMF Stand-By anlaşması gibi. Galatasaray’ın bu rapordaki kriterleri yerine getirmesi, çok iyi değerlendirmesi ve uygulaması gerekiyor. UEFA kriterleri gereği, sportif harcamalara ve toplam giderlere 65 milyon Avro üst sınır getirildi. Buna uygun bir strateji belirlenmeli. 2014 Mayıs’ta yapılan anlaşma UEFA’nın da belirttiği gibi 2016 Mayıs’ta bitiyordu. Verilen sözler yerine getirilmediği ve hedefler çok saptığı için Galatasaray Avrupa’dan 1 yıl men cezası aldı. 2014 Mayıs’tan itibaren sözler tutulsaydı Galatasaray çok daha iyi bir pozisyonda olacaktı. Ne yazık ki sözler unutuldu, yerine getirilemedi ve süreç iyi yönetilemedi.

"TEKRAR CEZA ALABİLİR"

* G.Saray, mali ve finansal açıdan çok disiplinli çalışması gereken bir döneme girdi. Bu, son derece bilimsel, sorunları bilen, aklı başında, ciddi insanların yönetebileceği bir süreç. Eğer Galatasaray bu sezon UEFA’nın belirlediği şartlara uyamazsa tekrar ceza alabilir. Çünkü UEFA kriterlerine göre en önemli nokta, finansal koşullar belli sürelerde yerine getirilemezse yeni ceza verme durumu ortaya çıkabilir.

ALKOLLÜ ŞOFÖR ÖRNEĞİ

* G.Saray 1 yıl Avrupa’ya gitmeyip ceza çekecek. Ama sorun bitmiyor, kriterler yeniden incelenecek. Bu duruma şu örneği verebiliriz; ortada tıpkı alkollü araç kullanan kişinin yaşadığı ceza sürecine benzer bir durum var. Alkollü araç kullanıp yakalanırsanız önce ehliyetinize 6 ay el konuluyor. İkinci defa yakalanırsanız bu ceza 2 yıla çıkıyor. G.Saray Sportif AŞ’nin 2016 Mayıs sonuçları çok önemli. Çünkü bu mali tabloları uluslararası denetim şirketleri de denetleyecek. G.Saray’ın finansal yönetiminde uluslararası bir anlayışa ihtiyaç duyduğu çok açık. Yeniden yapılanmaya gerek olduğu görülüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr