Tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşayan Galatasaray’da Dursun Özbek başkanlığındaki yönetim, Sarı-Kırmızılı takımın bu sezon sergilediği düşük performansa rağmen prim sisteminde sürekli değişikliğe giderek 1 Mart’ta yaptığı “resmi” açıklamayla ters düştü!

Galatasaray yönetimi, teknik direktör Mustafa Denizli’nin istifasının ardından kulüp resmi internet sitesinde yayımladığı duyuruda, "Futbolcuya dayalı sistemin" biteceğini açık bir dille ifade etmişti.

O günkü açıklamada, "Bugün, Galatasaray için yeni bir dönemin ilk günüdür. Hedef, transfere ve futbolcuya dayalı sistemin, evrensel ölçekte bir futbol aklına evrilmesi için alt yapıdan üst yapıya kadar yeni bir model oluşturmaktır. Günü kurtaran değil geleceği yaratan en uygun kadrolarla ve bilimselliği içselleştiren bir sistemle yolumuza devam edeceğiz. Öte yandan yarınları inşa ederken bugünü ihmal etmemiz de söz konusu olamaz. Bu geçiş döneminde, Galatasaray formasını giyen herkesin, üzerine düşen görevi dünden çok daha büyük bir sorumluluk duygusuyla yapması bir fedakârlık değil profesyonelliğin doğal bir parçası olan iş ahlâkının en temel gereğidir" denilmişti.

PRİM SİSTEMİ 4 KEZ DEĞİŞTİ!

Sarı-Kırmızılı yönetimin açıklamasında, futbolcuların üzerine düşen görevi yapmaları gerektiğini, bunun fedakârlık değil, iş ahlâkının gereği olduğunu ifade etmesine karşın kendisiyle çelişerek oyuncuların performanslarını yükseltmeleri adına parayla motivasyon yolunu seçmesi gözlerden kaçmadı. Yönetim, Süper Lig’de 8. sıraya gerileyen, Avrupa'dan elenen, UEFA’nın verdiği 1 yıl men cezasını çekebilmek için de bu sezon ya ilk 5’e girmesi ya da Ziraat Türkiye Kupası’nı kazanması gereken Galatasaraylı futbolcular için prim sistemini tam 4 kez değiştirdi. Üstelik oyunculara vaat edilen rakam da sürekli yükseldi.

YOK MU ARTTIRAN?

Galatasaray'da sezon başında iç sahada 20 bin, deplasmanda 30 bin, derbilerde 40 bin TL'lik galibiyet primi veriliyordu. Ardından bu sistem “Üst üste 2 maç kazanılırsa prim ödenir” şeklini aldı. UEFA’nın verdiği 1 yıl men cezası sonrası prim sistem değişti. Galibiyette futbolcuların alacağı primin bir havuzda toplanması, eğer Süper Lig Avrupa’ya katılma hakkının kazanılacağı sıralamada bitirilirse paraların oyunculara ödenmesi kararlaştırıldı.

SADECE 1 MAÇA 50 BİN TL!

Ancak yönetim, ligdeki Çaykur Rizespor maçı için 50 bin TL prim belirleyip toplu ödemeli sistemden de vazgeçti. Fenerbahçe galibiyetine de 100 bin TL prim belirlendi. Galatasaray iki maçı da kazanamadı. Sonrasında yönetim yeni bir prim sistemi daha belirledi. Türkiye Kupası kazanılırsa futbolcu başı 150’şer bin TL’lik prim vaat edildi. Ardından Süper Lig ilk 5’te tamamlanırsa yine oyuncu başı 150’şer bin TL verilmesi kararlaştırıldı.

AMATÖR BRANŞA YOK!

Galatasaray yönetiminin, erkek-kadın basketbol, tekerlekli sandalye basketbol ve voleybolda tüm mali sorunlara, düşen bütçelere, "feda" diyen teknik kadro ve oyuncuların özverisine rağmen futbola yüksek primler vaat etmesi çelişki yaratan bir diğer unsur olarak göze batıyor. Öyle ki kadın basketbolda yaşanan ödeme sorunları nedeniyle koç Ekrem Memnun ve oyuncular zor bir sezonu geride bıraktı. Loyd, parası ödenmediği için takımdan ayrıldı. Ergin Ataman liderliğindeki Galatasaray Odeabank, sezon başında yarı yarıya düşürülen bütçesine rağmen Eurocup'ta finale yükseldi. Yine mali zorluklarla boğuşan Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, 9 yıl aradan sonra şampiyonluğu Beşiktaş'a kaptırdı.

TARAFTAR İSYAN ETTİ!

Dursun Özbek yönetimini istifaya davet eden Galatasaraylı taraftarlar, alınan kötü sonuçlar ve sergilenen düşük performansa rağmen futbolculara halen yüksek rakamları içeren primlerin vaat edilip ödenmesine tepki gösterdi. Sarı-Kırmızılı taraftarlar, yönetimin 10 TL'ye bileklik satıp kendilerinden destek istemesine karşın futbolculara kişi başı 150'şer bin TL prim ödenmesinin kararlaştırılmasını özellikle sosyal medyada tepkiyle karşıladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr