Yeni kuralların 1 Haziran'dan sonra geçerli olacağı ve EURO2016'da uygulanacağı açıklanırken İngiltere Futbol Federasyonu, IFAB'a başvurarak Türkiye ile oynayacağı özel maçta yeni kuralların uygulanmasını istedi.


IFAB'ın yayınladığı yeni kural kitapçığından dikkat çeken değişiklikler şu şekilde:

SAHAYA GİREN EKSTRA ŞAHIŞ

Eğer sahaya yabancı biri (oyuncu listesindekiler, yedekler, oyundan çıkanlar, kırmızı kart görenler, teknik heyet, yetkililer hariç) girer ve o sırada top da kaleye doğru gidip, gol olursa ve sahaya giren kişi savunma oyuncusunu engellemez ya da topa bir müdahalede bulunmaz ise gol geçerli sayılır.

Hakem sırasıyla şunları yapar;

Sadece sahaya giren kişi oyunu engellerse oyun durdurulur.
Kişi sahadan çıkana kadar oyun durur ve gerekli atış ile oyun başlar.

Eğer sahaya giren ve oyunu durduran;

Takım sorumlusu, yedek veya kırmızı kart gören bir futbolcu ise oyun serbest vuruş ile başlar.

Saha dışından bir kişi ise oyun hakem atışı ile başlar.

Top kaleye giderken sahaya giren bir kişi savunma oyuncusunun topla oynamasına engel olmuyorsa, topa dokunsa dahi top kaleye girdiğinde gol kararı verilir. Ancak top, sahaya giren kişinin müdalesiyle atak yönünün tersindeki kaleye giderse gol iptal edilir.

HAKEM MUTLAK HAKİM

Hakemler oyun kuralları ve oyun ruhuna uygun şekilde karar verme ve takdir yetkisine sahiptir. Oyun, hakemin görüşüne dayalı olacaktır. Kitapçıkta yazılı olan kuralları adillik çerçevesinde uygulayacak en iyi hakemler maçlara atanacaktır.

Haber reklamdan sonra devam ediyor--

SAHA ZEMİNİ İLE İLGİLİ

Saha zemini tamamen doğal ya da rekabet koşullarına engel değilse tamamen yapay çim olmalıdır. Yine aynı şekilde rekabet koşullarını engellemediği takdirde, yapay ve normal çimin karışımı (yani hibrid) bir çim de olabilir. Saha zemini yeşil olmak zorundadır.

YEDEK KULÜBESİ

Teknik alan olarak belirtilen yedek kulübesinden bir seferde sadece bir kişi taktik vermek için yetkilidir. Oyuna yeni girecek oyuncu, değişiklik tamamlandığı anca oyuncu statüsüne kavuşur ve oyun başlamamış olsa dahi her atışı kullanabilir.

DİĞER DEĞİŞİKLİKLER

*Ceza alanında bariz gol şansı içeren faul pozisyonlarında doğrudan üçlü cezaya(penaltı, kırmızı kart, bir maç men) sebep olan karar hafifletilecek. Ceza alanındaki bariz gol şansı pozisyonunda kırmızı kart gösterimi kuralı yumuşatılacak.

*Takımının ilk 11'inde bulunan bir oyuncu maç başlamadan da kırmızı kart görebilecek. Ancak onun yerine başka bir isim kadroya dahil edilebilecek. Yedek oyuncunun kırmızı kart görmesi halinde listeye yeni oyuncu eklenemeyecek.

*Penaltı vuruşu öncesi çizgiyi terk eden kaleci sarı kart görecek. Vuruş öncesinde ceza sahasına giren oyuncular da sarı kart görecek ve penaltı tekrar edilmeyecek.

*Kırmızı kartlık hareket, temas olmasa dahi kırmızı kartla cezalandırılacak. Temas şartı aranmayacak.

*Takım kaptanları özel bir statü ya da ayrıcalığa sahip değiller ancak artık takımın davranışlarından tamamen sorumlu olacaklar.

*Ekipman değişikliği için kenara gelen oyuncular oyunun durmasını beklemeyecek. Hakemden izin alarak oyuna dönebilecekler.

*Santra vuruşunun ileriye yapılma zorunluluğu kaldırıldı. Artık santralar geriye doğru da yapılabilecek. (vatan)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr