İngiltere'nin Financial Times gazetesinde Cumuhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'de düzenlenen G20 zirvesinde tekrar dile getirdiği Suriye'de güvenli bölge oluşturulması talebini konu alan bir makale yayınlandı. Erdoğan'ın bu talebini 'Türkiye, Suriye'deki rolünü arttırmak istiyor' şeklinde yorumlayan Financial Times, 'Suriye'de resmi bir güvenli bölge oluşturulmasının ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonu bölgede çok daha büyük bir askeri yükümlülük altında bırakacağını düşünen' Washington yönetiminin bu öneriye ısrarla karşı çıktığını savundu.

"Türkiye, Suriye'deki rolünü arttırmak için güvenli bölge istiyor"

'Suriye'deki savaşta şu ana kadar büyük oranda hüsrana uğramış olan Erdoğan için, uluslarası desteği de alacağı Türkiye idaresindeki bir güvenli bölge, savaşta çok önemli bir oyuncu olmak anlamına geliyor' yorumunda bulunan gazete, 'Türkiye'nin bu çağrısına karşılık bulması durumunda, savaş planları hem ABD hem Rusya tarafından kabul gören tek taraf olacağına' dikkat çekti. Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), Cerablus'un ardından güneye inerek Menbiç ve IŞİD'in elindeki El-Bab'a yöneleceğini yazan Financial Times, bu planlar gerçekleşirse ÖSO'nun YPG'ye tehlikeli şekilde yaklaşmış olacağını belirtti. 

"Türkiye, yıllar sürecek büyük bir sorumluluğa girebilir"

'Suriye'de oluşturulacak muhtemel bir güvenli bölge durumunda Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonlarının da ciddi şekilde artış gösterebileceğine' dikkat çeken gazete, "Bu durum, hem Türk ordusunun, hem de muhalif savaşçılara verilen maddi desteğin savaş sonuna kadar devam ettirilmesi gerektiği anlamına gelir. Uzmanlar böyle bir operasyon için en az 35 bin savaşçıya ve Türkiye'den sürekli bir özel kuvvet ve cephane desteğine ihitiyaç olacağını tahmin ediyor" yorumunda bulundu.

(Kaynak: BBC Türkçe)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr