Fransa'nın turistik bölgesi Nice'te Fransız İhtilali'nin ilk kıvılcımı sayılan Bastille Günü kutlamaları sırasında bir kamyonun kalabalığın arasına girdiği terör saldırısında 85 kişi hayatını kaybederken 100'ün üzerinde insan yaralandı.

Fransız yetkililer, saldırıyı gerçekleştiren kamyon şoförünün öldürüldüğünü açıkladı. Havai fişek kutlamalarının yapıldığı sırada gerçekleştirilen terör saldırısında rehine vakasının da meydana geldiği iddia edildi. Ancak Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve rehine vakasının yaşanmadığını ifade etti.

Saldırganın Tunus kökenli olduğu iddia edildi. Söz konusu iddiaya göre 31 yaşındaki saldırgan Nice’de yaşıyordu.

DEHŞET KAMYONU BÖYLE GELDİ



90 KİLOMETRE HIZLA 2 KİLOMETRE İLERLEDİ

Polis yetkilileri kamyonun 90 kilometre hızla 2 kilometre boyunca ilerlediğini açıkladı. Kamyonun durdurulmaya çalışıldığını ancak bu sırada çok sayıda kişinin de hayatını kaybetti açıklandı.

Olay kentte büyük paniğe neden oldu. Polis anons yaparak kent sakinlerine gerekmedikçe evlerinden çıkmama uyarısında bulundu.

Olayın ardından polis ve valilik geniş çaplı operasyon başlattı.

Sekiz ay önceki Paris saldırılarından beri diken üstündeki Fransa, ülkenin güney sahillerindeki tatil cenneti Nice kentinde düzenlenen vahşi saldırıyla sarsıldı. Fransızların en önemli bayramı olan Milli Gün kutlamaları için sahildeki ünlü ‘Promenade des Anglais‘ caddesinde binlerce insan havaifişek gösterisini izliyordu. TSİ 00.00’da 15 metrelik beyaz bir kamyon saatte 90 kilometre hızla kalabalığın üzerine sürdü. 2 kilometre boyunca zikzaklar çizerek insanları ezen kamyonun sürücüsü daha sonra halkın üzerine ateş açtı. Polisle girdiği çatışmada öldürüldü.

Saldırıda ölenlerin sayısı 85’e yükseldi. 18’i ağır 50 kadar yaralının bulunduğu bildirildi. Kamyonun ilerlediği caddeye saçılan cansız bedenlerin kimi sabah saatlerinde hala yerdeydi. Ölenlerin 12'si çocuk. Olay anına ait görüntülerde binlerce insanın panikle kaçıştığı, çevredeki restoran ve otellere sığındığı görülüyor. Denize atlayan yüzlerce insan da bir saati aşkın suda kaldıktan sonra kurtarma ekiplerince toplandı.

Ön tarafı kurşunlardan delik deşik olan kamyonda önemli miktarda el bombası, mühimmat ve silah ele geçirildiği bildirildi. Yetkililer olayın bir terör saldırısı olduğunu belirterek Nice kenti sakinlerinin evden çıkmamalarını istedi.

GÖRGÜ TANIKLARI DEHŞETİ ANLATTI

"Dev bir beyaz kamyonun çılgınca bir hızla hareket ettiğini gördüm. Şöför, mümkün olan en fazla sayıda insana çarpmak için sürekli direksiyon kırıyordu. Ölüm kamyonu sadece birkaç metre uzağımdan geçti. Yaşananları anlamam zaman aldı"...

SALDIRGANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Fransa basını, saldırıyı gerçekleştiren kişinin Mohamed Lahouaiej Bouhlel isimli Tunuslu olduğunu yazdı. Fransız yetkililer de kamyonda 31 yaşında Nice'te yaşayan Tunus kökenli bir Fransız vatandaşının kimliğinin bulunduğunu açıklamıştı.Nice'te yaşayan, küçük çaplı suçlar işlediği ancak sabıkasının bulunmadığı belirtilen saldırganın, Fransız istihbaratının tuttuğu ve radikal dincilerden oluşan yaklaşık 10 bin kişilik fişleme listesinde olmadığı kaydedildi. Nice'in bağlı olduğu Alpes-Maritimes Bölgesi Başkanı ve Milletvekili Eric Ciotti, saldırıda kullanılan kamyonun kiralık olduğunu açıkladı. Saldırganın kamyonun içerisinden 'Allahu Ekber' diye bağırdığı iddia edildi.

IŞİD DESTEKÇİSİ HESAPLARDAN KUTLAMA

Saldırının ardından IŞİD'e yakın sosyal medya hesaplarında dikkat çeken kutlama mesajları yer aldı. Nice'te meydana gelen saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

HOLLANDE: OLAĞANÜSTÜ HAL UZATILDI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırı sonrası Avignon kentindeki tatilini keserek Paris’e döndü. Başbakan Manuel Valls ve kabine üyeleri ile kriz toplantısı yapan Hollande, daha sonra Elysee Sarayı'ndan Fransız halkına seslendi. Saldırının Fransa'nın ve özgürlüğün sembolü olan 14 Temmuz'da düzenlendiğinin altını çizen Hollande, tüm ülkenin İslami terör tehdidi altında olduğunu belirtti. "Olağanüstü hal 3 ay daha uzatıldı. 10 bin asker ve polisin devriye gezdiği ve önemli merkezlerde gözetleme görevi yaptığı 'sentinelle' operasyonu devam edecek. Yedek askerlere çağrı çıkarılacak ve sınır kontrolleri dahil gerekli görülen tüm alanlarda görev almaları sağlanacak. Irak'ta ve Suriye'de bize saldıranlara saldırmaya devam edeceğiz, hem de yuvalarında." dedi. Bugün TSİ 10.00'da yapılacak sınırlı savunma konseyi toplantısından sonra Valls ile birlikte Nice'e gideceğini açıkladı. Ülkede 50 bin kişilik yedek asker rezervi bulunuyor. OHAL 26 Temmuz’da sona erecekti.

İÇİŞLERİ BAKANI: SAVAŞTAYIZ

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, "Savaştayız ve ödün vermemeliyiz" dedi. Psikolojik destek de dahil tüm ekiplerin çalışmalarına devam ettiğini kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü, Nice'te terörle mücadele birimlerinin alarm seviyesinin artırıldığını belirtti. ‘Güçlerin ayrılığı’ ilkesi nedeniyle soruşturmaya ilişkin bilgi veremeyeceğini söyledi.

NICE TERÖR RADARINDAYDI

Güvenlik kaynakları, Nice ve çevresinden yaklaşık 100 Fransa vatandaşının daha önce IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye gittiğini biliyordu. Yerel yetkililer iki hafta önce kentte güvenlik önlemlerinin artırıldığını duyurmuştu. Tatil mevsimi boyunca plajlarda silahlı polislerin devriye gezecekti.

DÜNYADAN TEPKİ VE DESTEK YAĞIYOR

ABD Başkanı Barack Obama, saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını” belirtti. Obama, saldırı karşısında en eski müttefikleri Fransa ile dayanışma içinde olduklarını bildirdi.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Bu, Avrupa için, Fransa için, hepimiz için üzücü bir gün. Bunun hüzünlü noktası, saldırıya uğrayanların, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği kutlayan insanlar olması" ifadelerini kullandı.
Estonya Başbakanı Taavi Röivas, ”Harap oldum”, Belçika Başbakanı Charles Michel “Derin üzüntülü ve duygu yüklüyüm” dedi.

SALDIRI METODU TANIDIK
Otomobil ve kamyonların katliam için kullanılması ilk kez yaşanmıyor. Özellikle İsrail’de yaygın bir yöntem. Fransa’da da Aralık 2014’te iki günde iki benzer saldırı olmuştu. Dijon’da Allahuekber diye bağırarak insanların üzerine dalan bir saldırgan 13 kişiyi yaraladı. 40 yaşındaki saldırgan akıl hastası çıktı, cihatçı gruplarla bağı yoktu. Ertesi gün Nantes’de Noel marketine beyaz bir vanla dalan saldırgan bir kişiyi öldürdü, 9’unu yaraladı, sonra kendisini bıçakladı. Araçta bıraktığı notta ‘toplumdan nefret ettiği’ ve ‘gizli ajanlarca öldürülmekten korktuğu’ yazılıydı. 2016’da hücresinde intihar etti.

FRANSIZ DEVLET KANALINDAN NİCE'DE SKANDAL YAYIN

Saldırının ardından Fransa devlet kanalı France 2 skandal bir yayına imza attı. Kanal, eşinin cesedi başında bekleyen adamla canlı bağlantı yaptı. Yayınlanan röportaj kısa sürede sosyal medya üzerinden büyük tepki çekti.

SALDIRGANLARDAN BİRİ ÖLDÜRÜLDÜ, İKİNCİ SALDIRGAN İHTİMALİ VAR

Alpes Maritime Bölge Valisi Adolphe Colrat, beyaz renkli bir ağır vasıtanın 14 TemmuzFransa Ulusal Günü kutlamalarına katılan kalabalığın arasına dalarak katliam yapan şoförün polis tarafından vurulup etkisiz hale getirildiğini belirtti. Saldırganın olay yerinden ancak 100 metre uzaklaşabildiğini belirten Vali Colrat, kamyonda ikinci bir saldırganın olma ihtimalinin de bulunduğu ve soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti.

FRANSA'DA ÜÇ GÜNLÜK ULUSAL YAS

Fransa Başbakanı Manuel Valls, dün gece Nice kentinde gerçekleştirilen saldırı sebebiyle Fransa'da üç günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

FRANSA'DA DEHŞETİN GÖRÜNTÜLERİ



KAMYONDA MÜHİMMAT SİLAH VE EL BOMBASI ELE GEÇİRİLDİ

Nice Valiliğinden yapılan açıklamaya göre polis tarafından etkisiz hale getirilen teröristin kullandığı kamyonda önemli miktarda bomba, mühimmat ve silah ele geçirildi.

FRANSA'DA 1 YILDA İKİNCİ SALDIRI

13 Kasım 2015'te Fransa'nın başkenti Paris benzer bir saldırya hedef olmuştu. Farklı noktalara düzenlenen saldırılar nedeniyle 130 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlenmişti.

Nice'te katliam yolu Promenade Des Anglais araç ve yaya trafiğine kapatıldı

Nice'teki taksiciler taksimetrelerini kapattı

Fransa'da Ulusal Gün kutlamalarına kamyonla saldırı: En az 84 ölü, 100'ün üzerinde yaralı

Fransa İçişleri Bakanı: Savaştayız

Nice'te katliam yolu Promenade Des Anglais araç ve yaya trafiğine kapatıldı

Nice'teki taksiciler taksimetrelerini kapattı

Saldırı sonrası Hollande'den açıklama: Olağanüstü hal 3 ay daha uzatıldı

Obama ve Tusk'tan Fransa'daki saldırı hakkında açıklama

Nice'deki saldırı anı kameralarda: Kamyon 2 kilometre boyunca insanları ezmiş

Eski CHP Genel Sekreteri Bucak Nice'deki dehşet anlarını anlattı: Haykırışları duydum

Saldırı sonrası bu skandal tweet'i atan kişi muhabiri mi?.. 'Kamyonun freni patlamıştır...'

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda bayraklar yarıya indirildi

Saldırı sonrası Nice sokaklarında büyük panik

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr