Ifop-Fiducial tarafından gerçekleştirilen ankete göre Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ikinci tura kalma şansının ise sağın bölünmesi ya da solun başka aday çıkarmamasına bağlı olduğu kaydedildi.

Ankete göre seçimlerde merkez sağ parti Cumhuriyetçiler'in adayı Nicolas Sarkozy olması durumunda Marine Le Pen yüzde 25 ile ilk tur seçimlerinde sandıktan birinci sırada çıkacak. İkinci sırada ise yüzde 21 ile Nicolas Sarkozy'nin yer alacağı belirtildi. Bu durumda Cumhurbaşkanı Hollande'ın alacağı oy oranı ise yüzde 18 olarak ölçüldü.

Merkez sağın adayının eski Başbakan ve Sarkozy döneminin Dışişleri Bakanı Alain Juppe olması durumunda ise Hollande'ın yeniden Elysee'ye çıkma şansının daha az olacağı belirtiliyor. Böyle bir durumda ise merkez sağ parti Cumhuriyetçiler'den cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday adaylığını açıklayan seçimlerin favori ismi Juppe'nin oyların yüzde 30'unu alarak ilk sıraya yerleşeceği aktarıldı. İkinci sırada ise aşır sağ lider Marine Le Pen yer alıyor. Juppe'nin adaylığında Hollande'ın oy oranının ise yüzde 16'ya kadar düşüyor.

Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ikinci tura kalma şansının ise sol partilerin başka aday çıkarmamasın bağlı olduğu kaydedildi. Sol Cephe adayı Jean Luc Melenchon'un aday olmaması ve Yeşiller'in aday çıkarmaması durumunda Marine Le Pen sandıktan yüzde 28 ile ilk sırada çıkıyor. Yüzde 22 oy elde edecek François Hollande da Le Pen'in ikinci turda rakibi olacağı belirtiliyor. Bu durumda Sarkozy'nin alacağı oy oranı ise yüzde 21,5 ölçüldü.

Cumhuriyetçiler'in adayının eski Bakan Bruno Le Maire olması durumunda da yine ikinci tur seçimlerinin Hollande ile Le Pen arasında geçeceği açıklandı. Her ihtimalde de ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılan aşırı sağ parti Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen'in oylarının ise yüzde 27'inin altına da hiç düşmediği belirtildi.

Fransa'da 2017 yılında gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 23 Nisan, ikinci turu ise 7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr