Fransa'da çalışma yasasına tepkiler büyüyor. Çalışma yasası reformuna nedeniyle ulusal gazetelerden, nükleer santrallere kadar geniş bir grev var. Bugün için başkent Paris dahil Fransa'nın büyük kentlerinde protesto gösterileri çağrıları yapıldı. Ülke genelinde geniş katılımlı protesto eylemlerinin yapılması bekleniyor.

NÜKLEER SANTRALLER GREVDE

Sabah saatlerinden itibaren ülkenin elektrik üretiminin yüzde 75'ini sağlayan nükleer santrallerde üretimin 4 bin megawatt düştüğü belirtiliyor.

Hükümetin çalışma yasasını parlamentoya götürmeden reforme etmeye çalışmasına karşı çıkan Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) grev çağrısına ülkenin 19 nükleer santralinden de olumlu yanıt gelmişti.

Sabah saatlerinde en az 9 reaktörde elektrik üretiminde düşüş tespit edildi.

CGT yetkilisi Jean-Luc Daganaud, elektrik üretiminin ne kadar düşeceğinin kaç işçinin iş bırakma eylemine katılacağına bağlı olduğunu ifade etmişti.



AKARYAKIT SATIŞI DURDU

Çalışma yasası reformuna karşı başlatılan grevlerin petrol rafinerilerine yayılması ve benzin istasyonlarında uzayan kuyruklar nedeniyle hükümet yakıt rezervlerini kullanıma açtığını duyurdu.

10 Haziran'da başlayacak olan Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası için yüzbinlerce futbolseverin Fransa'ya gelişine günler kala yaşanan krizin hükümet üzerindeki baskıyı artırdığı ifade ediliyor.

Fransa'nın ülkeye 4 ay yetecek kadar yakıt rezervi var. Cumhurbaşkanı François Hollande, Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında "Ekonominin ve halkın ihtiyaçlarını karşılamak için her şey yapılacak" dedi.

Fransız haber ajansı AFP, çok sayıda Fransızın benzin istasyonlarında saatlerce beklemek durumunda kaldığını ve işlerine arabalarıyla gidemediklerini aktarıyor.

Çalışma yasası reformunu parlamentoya sunmadan yasalaştırma kararı alan Başbakan Manuel Valls, rafinerilerde grev çağrısını yapan Genel Emek Konfederasyonu'na (CGT) tepki göstererek "Fransa'da yasaları sendikalar yapmaz" dedi.

Şirketlerin çalışanları daha kolay işten çıkarmasını öngören tasarı, sendikalar tarafından hak ihlali olarak görülüyor. Sendikalar yeni düzenlemelerle birlikte ülkede işsizliğin yüzde 10'un üzerine çıkacağını savunuyor.

GAZETE SATIŞI DURACAK

Ulusal Günlük Basın Sendikası (SPQN) tarafından yapılan açıklamada, yarın Fransız ulusal gazetelerinin basımı ve dağıtımının yapılmayacağı bildirildi.

Fransa'da polisle göstericiler arasında şiddetli çatışmalar
"Gazetelerimiz CGT tarafından, iş yasasına karşı esir alındı" ifadesine yer verilen açıklamada, basımın ve dağıtımın yapılamamasının sendikayla ilgili bir durum olmadığı belirtildi.

31 Mart ve 28 Nisan'da da gazetelerin baskısı ve dağıtımı yapılamamıştı.

Çalışma yasasını protesto etmek isteyen sendikalar, rafinerilerdeki eylemini sürdürürken bu gece itibariyle nükleer santrallerde de greve başlıyor.

Hafta sonundan itibaren başlatılan eylemlerde, eylemciler, rafinerilere giden yolları kapatarak akaryakıt istasyonlarına nakil yapılmasını engelliyor.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini istediklerini, aksi halde geri adım atmayacaklarını dile getiriyor.

EYLEM ÇAĞRISI

Bugün için başkent Paris dahil Fransa'nın büyük kentlerinde protesto gösterileri çağrıları da var.
Hükümetin geçirmeye çalıştığı yasal düzenlemeler, Fransa'nın aşırı katı olarak görülen istihdam piyasasına esneklik kazandırmayı amaçlıyor.

Şirketlerin çalışanları daha kolay işten çıkarmasını öngören tasarı, sendikalar tarafından hak ihlali olarak görülüyor. Sendikalar yeni düzenlemelerle birlikte ülkede işsizliğin yüzde 10'un üzerine çıkacağını savunuyor.

Fransa çalışma yasası reformu neleri kapsıyor?

Haftada 35 saat çalışma limiti değişmiyor ancak sadece ortalama çalışma süresi olarak kabul edilmesi teklif ediliyor.

Şirketlere yerel sendikalarla görüşüp daha fazla ya da daha az çalışma süresi uygulamalarına geçme hakkı tanınıyor. Yasa teklifindeki azami çalışma süresi ise 46 saat.

Şirketlere maaş indirimi konusunda daha fazla hak tanınıyor.İşten çıkarmalar kolaylaştırılıyor.
Çalışanların izinlerini ne zaman kullanabileceği konusunda şirketlerin söz hakkı artırılıyor. (Kaynak: Ajanslar)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr