İlk hamle Halkbank’tan

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bankaların sermaye yeterliliğinin ölçülmesi için kullanılabilecek derecelendirme kuruluşları arasına Islamic International Rating Agency’nin (IIRA) eklenmesine izin vermesinin ardından ilk hamle Halkbank’tan geldi. Sermaye yeterliliği hesaplamalarında Fitch, Moody’s, JCR Eurasia ile çalışan Halkbank bunda değişikliğe gidebileceğini açıkladı.

Beş ay önce uyarmıştı

Türkiye’nin notunu uzunca aradan sonra Kasım 2012’de yeniden yatırım sınıfına taşıyan derecelendirme kuruluşu olan Fitch, darbe girişimi sonrası 19 Ağustos 2016’da görünümü negatife çekmişti. Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyedeki ‘BBB-’de tutan Fitch, notu negatife çevirmesine gerekçe olarak politik belirsizlik ve kötüleşen güvenlik koşullarını göstermişti. Turizm gelirlerinin azaldığına dikkat çeken Fitch, cari açığın da yükseleceğini öngörmüştü. Kuruluş, Merkez Bankası (TCMB) ve özel bankaların faiz oranlarında politik baskılarla karşılaştığına dikkat çekmişti. Fitch’in bu kararı aldığı tarihten bu yana gelişmelere bakılırsa negatif görünümden çıkma yönünde bir seyir yok.

Yılmaz: Esas sorun iletişimsizlik

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, TL’deki temel sorunun iletişim eksikliği ile ilgili olduğunu belirterek, yatırımların yapılabilmesi için düşük faiz için yola çıkıldığını ama varılan noktada hem faizin hem de kurun yükseldiğini söyledi.

Koordinasyon yok

Yılmaz, enflasyon kontrol altına alınamadığı için de bant sisteminin popüler hale geldiğini belirtti. Hükümette koordinasyonsuzluk olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Sayın Mehmet Şimşek bir notadan çalıyor, öbür taraf bir başka notadan çalıyor” ifadesini kullandı. Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası’nın kredibilitesinin her daim yüksek olması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr