PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Türkiye’nin Cerablus’a düzenlediği operasyon ve YPG’ye yönelik müdahalesi başta olmak üzere birçok konuda açıklama yaptı. Sputnik'ten Hikmet Durgun'a konuşan PYD Eş Başkanı'nın açıklamaları şöyle:

Türkiye’nin Cerablus’a yönelik müdahalesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye Cerablus’a girerek Suriye topraklarını işgal etti. Türkiye’nin Cerablus müdahalesini bir işgal olarak değerlendiriyoruz. Rojava’daki 25 parti de müdahaleyi işgal olarak gördüğünü açıkladı. Suriye’nin işgali olarak görüldü. Bu işgalin tehlikesi vardır. Bu işgal Menbiç zaferi için yapıldı. Afrin’e ulaşmayı kesmek için yapıldı. Haseke’de savaştaydık ve IŞİD Şedadi’de saldırıdayken bu saldırı yapıldı. AKP devleti Suriye politikalarında sonuç alamayınca bu müdahaleyi yaptı. AKP 5 yıldır Esad gitmeli diyordu ve muhalefeti destekliyordu. Ancak şimdi AKP Esad ile görüşüyor. Diyaloğa geçmiş. Türkiye rejimle ve İran’la diyalog sonucunda Cerablus’a müdahale etti. Bizim görüşümüz nettir, bu müdahaleye karşıyız. Bu sadece bizim meselemiz değildir, bütün Suriye’nin meselesidir hatta uluslararası bir meseledir. Cerablus çevresinde olan ÖSO ve Türkiye şimdi Menbiç’e bir müdahaleyi düşünüyor. Menbiç Askeri Meclisi olası bir müdahale olduğunda cevap verecektir. Kendini savunacaktır. Bu konuda bir açıklama yaptı.

Erdoğan'dan YPG ve Cerablus açıklaması

‘ÖSO’NUN AMACI IŞİD’LE MÜCADELE DEĞİL’

Amerika ve diğer ülkeler Cerablus müdahalesine neden tepki vermediler?

Türkiye IŞİD ile mücadele gerekçesiyle Cerablus’a girdiğini söylüyor ancak bu yalandır. Şimdiye kadar IŞİD’e destek veren AKP hükümetidir. Özgür Suriye Ordusu da şimdi Cerablus’ta vardır, onların da amacı IŞİD ile mücadele değildir. ÖSO Türkiye ne derse onu yapar. Türk askeri ve istihbaratının kontrolü altındalar. Türkiye’nin Cerablus işgali konusunda şimdiye kadar ülkeler uluslararası cami ciddi ve net bir tepki göstermedi. Bu bir işgaldir demedi. IŞİD ile karada en çok mücadele eden biziz ve Türkiye bizimle savaşıyor bize müdahale ediyor. IŞİD’e karşıyım diyenler neden bize yönelik Türkiye’nin müdahalesine karşı tepkisiz kalıyorlar. Karşı çıkmaları gerekir tepki vermeleri gerekir.

Cerablus'ta roketle vurulan Türk tankının görüntüleri ortaya çıktı

‘TÜRKİYE AFRİN VE KOBANİ’NİN BİRLEŞMESİNİ ENGELLEMEK İSTİYOR’

- Cerablus olmadan kantonlar nasıl birleştirilecek? Kobani ve Afrin birbirine bağlanacak mı?

Afrin, Kobani, El Bab, Cerablus ve Menbiç halkı Afrin ile Kobani’nin birleşmesini istiyor. Bölgelerinin de IŞİD ve diğer terör örgütlerinden temizlenmesi için askeri meclis kurdular. IŞİD tehlikesini ortadan kaldırmak için askeri meclis kurdular. Türkiye Cerablus’a müdahale ederek Afrin ile Kobani’nin birleşmesini engellemek istiyor. Rojava ve Kuzey Suriye Federasyonu’nun kurulmasını engellemek istiyor. Bölge halkları Kobani ile Afrin kantonunun birleşmesini istiyor. YPG, YPJ, Demokratik Suriye Güçleri ile diğer siyasi ve askeri güçler Afrin ile Kobani kantonunun birleşmesini istiyor. Bu konuda siyasi ve askeri görüşmeler var. Bizim için bu iki kantonun birleşmesi çok önemli. Buna değer veriyoruz.

The New York Times: Suriye'de ABD müttefikleri çarpışıyor

‘FEDERAL SİSTEM EN İYİ ÇÖZÜM’

- PYD ve YPG, Kuzey Suriye Federasyonu’nda ısrar edecek mi?

Isrardan ziyade bu bir çözümdür. En iyi çözüm budur. Halkların bir arada yaşamasını savunan ve ortaklaşmayı esas alan sistem federal sistemdir. Bu sistem demokratik ve özgürlükçü bir sistemdir. Suriye sorununda çözümdür. Halklar da bu sistemi istiyor. Özgürleştirilen yerler federal sistemin projesidir. Bu proje bölge halklarının iradesidir. Bu sistem toplumun iradesini esas alır.

‘GÜVENLİ BÖLGENİN AMACI KÜRTLER’

- Türkiye’nin tampon bölge oluşturmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim düşüncemize göre bu zordur. Türkiye bunu hep yapmak istedi ancak yapamaz. Bölge halkı, Suriye halkı Türkiye’nin bu politikasını desteklemiyor. Türkiye’yi Suriye’de istemiyor. Bu bir uluslararası sorundur. Türkiye’nin bu amacını gerçekleştirmesi mümkün değildir. Kürtler de bu politikaya karşı çıkıyor çünkü bu politikanın altındaki esas amaç başka şeylerdir. Türkiye’nin bahsettiği güvenli bölgenin amacı Kürtlerdir. Kürtlerin ilerlemesine karşı çıkmak için bunu yapmak istiyor. Güvenli bölge Suriye’nin yararına değildir. Suriye halkı Türkiye’yi istemiyor. Türkiye’nin niyetini iyi biliyor. Herkes bu konuda karşı çıkmalı.

‘MENBİÇ ASKERİ MECLİSİ TÜRKİYE’NİN SALDIRILARINA KARŞILIK VERİYOR’

- Türkiye’nin Cerablus’tan daha güneye inmesi ve orada kalıcılaşması mümkün mü?

Bizim düşüncemize göre bu olamaz. Türkiye kalıcı olamaz çünkü Suriye halkı ve Cerablus, Bab ile Menbiç halkı Türkiye’yi istemiyor. Sert bir şekilde karşı çıkıyor. Zaten bu 3 kentin askeri ile sivil meclisleri Türkiye’yi istemediklerini ve kentlerine bir saldırı olursa cevap vereceklerini açıkladılar. Hangi yere saldırı olursa cevabı olacak. Menbiç Askeri Meclisi şimdi Türkiye’nin saldırılarına karşılık veriyor. Menbiç büyük zahmetlerle emeklerle kurtarıldı. Halk kentlerini kimseye vermez.

- Demokratik Suriye Güçleri ABD’nin de destek verdiği koalisyonun bir parçası. Türkiye’nin müdahalesine karşı koalisyon neden sessiz?

Demokratik Suriye Güçleri koalisyonun bir parçasıdır. IŞİD’e karşı ortak mücadele ediyor. Birçok yer ortak alındı. Yeni yerlerin alınması için de planlar var. Ancak bugün IŞİD dışında Demokratik Suriye Güçleri tarafından özgürleştirilen yerlere bir saldırı olursa bu büyük bir sorun yaratır. Koalisyonun Demokratik Suriye Güçleri ile yapacağı plan ve projeler durur. Bu da vardır. Bunun da hesabının yapılması lazım. Eğer bugün Menbiç’e bir saldırı olursa başka hamleler durur. Demokratik Suriye Güçleri Menbiç’i savunur. Çünkü Menbiç’in özgürleştirilmesi için yüzlerce şehit verildi. Büyük bir direniş oldu. Menbiç’i özgürleştirenler kentlerini başkalarına asla vermezler, sonuna kadar direnirler. Kim bize saldırırsa saldırsın onlara karşı savaşırız. Eğer Suriye rejimi bize saldırsa onlarla savaşırız. Eğer başka güç olsa onlarla da savaşırız.

ÖSO, Menbic'e ilerliyor; YPG silah yığınağına başladı

‘MENBİÇ ASKERİ MECLİSİ TÜRKİYE’NİN SALDIRILARINA KARŞILIK VERİYOR’

- Türkiye’nin Cerablus’tan daha güneye inmesi ve orada kalıcılaşması mümkün mü?

Bizim düşüncemize göre bu olamaz. Türkiye kalıcı olamaz çünkü Suriye halkı ve Cerablus, Bab ile Menbiç halkı Türkiye’yi istemiyor. Sert bir şekilde karşı çıkıyor. Zaten bu 3 kentin askeri ile sivil meclisleri Türkiye’yi istemediklerini ve kentlerine bir saldırı olursa cevap vereceklerini açıkladılar. Hangi yere saldırı olursa cevabı olacak. Menbiç Askeri Meclisi şimdi Türkiye’nin saldırılarına karşılık veriyor. Menbiç büyük zahmetlerle emeklerle kurtarıldı. Halk kentlerini kimseye vermez. Demokratik Suriye Güçleri ABD’nin de destek verdiği koalisyonun bir parçası.

- Türkiye’nin müdahalesine karşı koalisyon neden sessiz?

Demokratik Suriye Güçleri koalisyonun bir parçasıdır. IŞİD’e karşı ortak mücadele ediyor. Birçok yer ortak alındı. Yeni yerlerin alınması için de planlar var. Ancak bugün IŞİD dışında Demokratik Suriye Güçleri tarafından özgürleştirilen yerlere bir saldırı olursa bu büyük bir sorun yaratır. Koalisyonun Demokratik Suriye Güçleri ile yapacağı plan ve projeler durur. Bu da vardır. Bunun da hesabının yapılması lazım. Eğer bugün Menbiç’e bir saldırı olursa başka hamleler durur. Demokratik Suriye Güçleri Menbiç’i savunur. Çünkü Menbiç’in özgürleştirilmesi için yüzlerce şehit verildi. Büyük bir direniş oldu. Menbiç’i özgürleştirenler kentlerini başkalarına asla vermezler, sonuna kadar direnirler. Kim bize saldırırsa saldırsın onlara karşı savaşırız. Eğer Suriye rejimi bize saldırsa onlarla savaşırız. Eğer başka güç olsa onlarla da savaşırız.

‘TÜRKİYE İÇİN ROJAVA TEHLİKEDİR’

- Türkiye Menbiç’e ve Bab’a ÖSO ile müdahale etse tepkiniz ne olur?

Saldırılar nereden gelirse gelsin YPG ve Demokratik Suriye Güçleri karşılık verecektir. Kendini savunacaktır. Bu yerel halkın da isteğidir. YPG ve Demokratik Suriye Güçleri Menbiç ve Cerablus Askeri Meclislerinin saldırılar olursa ve yardım talebi olursa hazır olduklarını açıkladılar. Kürtler tehlike değildir. Biz 5 yıldır burada IŞİD terörüne karşı savaşıyoruz. Kürtler teröre karşı hep savaş verdiler. Kürtler tehlike değildir. Türkiye için Rojava tehlikedir. Biz demokratik bir sistem istediğimiz için tehlike olarak görülüyoruz Türkiye tarafından. AKP’nin korkusu Suriye’de demokratik bir sitemin oluşmasıdır. AKP bu sistemle Kürtlerin gelişmesinden korkuyor. Suriye’de hakların ittifak yapacak olmasından korkuyor. AKP iyi biliyor, demokratik bir Suriye kurulsa ona bir şey çıkmaz. Uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunuyoruz. Suriye’nin yararını isteyenler Türkiye’nin bu saldırılarına, işgaline karşı dur demeli.

‘TÜRKİYE’NİN SALDIRILARI SÜRERKEN RAKKA OPERASYONU OLMAZ’

- Rakka operasyonu olacak mı?

Şimdi Türkiye’nin yaptığı saldırıların Rakka üzerinde etkisi olacaktır. Bu kadar saldırı olurken Rakka operasyonu olmaz. Örneğin birkaç gün önce Haseke’de rejim sert bir saldırı yaptı ve karşılık verildi. Şiddetli çatışmalar yaşandı. Bir yerin savunması varken başka yerde özgürleştirme operasyonu olmaz. Bu saldırılar durmazsa Rakka operasyonu olmaz.

- Haseke’de YPG ile NDF arasındaki gerilim bitti mi?

Haseke’de durum şimdi normaldir. Siviller kente döndü. Rejim ile yapılan anlaşmaya göre kent Rojava asayişi tarafından korunacak. Her iki taraf esir takası yapacak.  İran’a yakın olan El Vataniye adlı örgüt kentte olamayacak, silah bırakacak. Halka tehditleri olursa müdahale olacak. Rejim ile bir görüşmemiz yoktur. Bu son yapılan antlaşmaya bazı kesimler aracı oldu, öyle oldu.

- PYD bu kez Cenevre'ye davet edilecek mi sizce?

Cenevre görüşmeleri için girişim ve çalışmalarımız devam ediyor. Katılıp katılmayacağımız henüz belli değil ancak Kürtler bu toplantıda yer almasa Cenevre yine başarısızlıkla sonuçlanacak. Alınacak kararların sorumlusu biz olmayız. Biz Cenevre’de olmak istiyoruz ve orada demokratik projemizi sunmak istiyoruz. Federal sistemimizi sunmak istiyoruz. Bizim federal sistemde parçalanma yoktur. Suriye’nin yeniden kuruluşunda bizim parçalanma gibi bir düşüncemiz yoktur. Biz Suriye’nin parçalanmasına karşıyız. Biz halkların birliği ve ortak yaşamı savunuyoruz. Kürtler toplantıya katılsa olumlu şeyler yaşanır. Gelişmeler olur. Eğer biz toplantıya katılmasak, anlaşılıyor ki bizi katmak istemiyorlar ancak katılanlar Suriye’yi parçalamak istiyor. Eğer katılmazsak biz de birçok kurum ve parti ile görüşüp alternatif bir yol buluruz ve bazı kararlar alırız.

'RUSYA, ABD VE KOALİSYON NET BİR TAVIR KOYMALI’

- Rusya’nın ‘Endişeliyiz’ açıklaması ne ifade ediyor?

Rusya’nın bu açıklamaları yeterli değildir. Daha net bir tavır koyması gerekiyor. Görüşmeler var, Cerablus alanının genişletilmesi. Rusya, ABD ve koalisyonun net bir tepki vermesi gerekiyor. Türkiye’nin önünün kapatılması ve Suriye’den, Cerablus’tan çıkartılması gerekiyor. Türkiye Cerablus’ta kalmamalı. Türk tankları Suriye’de kalmamalı. Türklerin Suriye’de kalmalarının hiçbir hakkı yoktur.

- Rusya ‘Kürt güçler masada yer almalı’ dedi. ABD’den bu yönde bir açıklama yok. Nasıl yorumluyorsunuz?

Rusya’nın uluslararası kamuoyuna yönelik “Kürt güçler masada yer almalı” sözünü çok önemli ve olumlu buluyoruz. Ancak ABD’nin böyle bir açıklama yapmamasının nedeni ise Türkiye’nin etkisinden kaynaklıdır. Ancak biz bunu gerekçe olarak görmüyoruz. Elbette Türkiye isteyecek Kürtler masada olmasın, ilerlemesin. Kürtlerin toplantıda olmasını istemeyecek ve şartlar sunacak. Herkes bilsin ki Kürtler olmadan bir çözüm olamaz. Bizim düşüncemize göre ABD Türkiye’nin ve Suriye muhalefetinin etkisinde kalıyor. Bunlar gerekçe olamaz. Ne olursa olsun Kürtler Cenevre dışında tutulmamalı, yoksa başarıya ulaşmaz. Biz de bu konuyla ilgili tartışmalar ve görüşmeler yapıyoruz. Suriye meselesinde bütün taraflar bir araya gelmeli diye düşünüyoruz.

‘YPG’NİN FIRAT’IN BATISINDAN ÇEKİLMESİ TÜRKİYE’NİN MESELESİ DEĞİL’

- Demokratik Suriye Güçleri sözcülerinden Talal Sülo’nun geçenlerde bir haber ajansına ABD’nin kendilerinin Rusya ile iletişim kurmasını yasakladığı yönünde bir açıklaması olduğu iddia edildi, bu doğrumu?

Bu konuyu duymadım. Bu bir askeri meseledir. Bu konuyu o cevaplasa daha iyi olur. Demokratik Suriye Güçleri IŞİD’e karşı ortak mücadele ediyor. Ama biz IŞİD’e karşı olan ve demokratik bir Suriye isteyen her kesimle diyalog içindeyiz ve diyaloglara da açığız.”

- YPG Fırat’ın batısından çekildi mi?

Bu Türkiye’nin meselesi değildir. YPG’nin çekilip çekilmemesi Türkiye’nin meselesi değildir ancak YPG geçenlerde açıklama yaptı, güçlerini Menbiç’ten çektiği yönünde. Demokratik Suriye Güçleri’nin içerisinde Araplar ve birçok kesim var. Demokratik Suriye Güçleri’nin her yerde IŞİD ile mücadele etme hakkı vardır.

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, “Saldırılar nereden gelirse gelsin YPG ve Demokratik Suriye Güçleri karşılık verecektir. Kendini savunacaktır. Kim bize saldırırsa saldırsın onlara karşılık vereceğiz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr