İngiliz Financial Times gazetesi, bazı AB üyelerinin Türkiye vatandaşlarına vize muafiyetini ertelemek için ‘el freni’ arayışına girdiğini yazdı. Vaatlerini siyaseten ‘daha hazmedilebilir’ hale getirmeye çalışan Fransız, Alman ve diğer diplomatların, 80 milyon yerine sadece yöneticilere ya da öğrencilere vize serbestisi tanımak gibi ilave şartları değerlendirdiği öne sürüldü.

AB'nin 1 aydır yürürlükte olan anlaşmasıyla Türkiye'den Yunanistan'a göçmen geçişlerinin önemli oranda azaltmış durumda olmasına karşın anlaşmanın kaderinin Türkiye'ye söz verilen tatlandırıcılara bağlı olduğunu yazan gazete, AB'nin ise en önemli vaadi olan Türklere Şengen bölgelerine vizesiz seyahat imkanı verme vaadini yerine getirmekte zorlandığına dikkat çekti.

"SULANDIRILMIŞ KOŞULLAR EKLEYEBİLİRLER"

Gazete ''Göç krizi nedeniyle eleştirilerin hedefi olmaktan çekinen Fransa, Almanya ve bazı diğer AB üyeleri, Türkiye'ye sunulan vaatleri siyaseten daha hazmedilebilir hale getirmek için uğraşmaya başladı. Türkiye'ye sunulacak metne koruyucu maddeler, ilave şartlar ya da sulandırılmış koşullar eklenmesi gündemde'' ifadelerini kullandı

Financial Times, vize serbestisinin sadece yöneticilere ve öğrencilere verilmesi ya da Türkiye'ye özel kontrollerin çok sıkı olduğu bir vize serbestisi modeli de üzerinde konuşulan seçeneklerden olduğunu da ekledi.

Gazete şöyle devam etti:

''Konu birkaç hafta içinde Brüksel'de gündeme gelebilir. Brüksel, Türkiye'nin vize serbestisi için gereken 72 şartı yerine getirme konusunda olumlu yönde ilerlediğini söylüyor. Avrupa Komisyonu, söz konusu ilerlemelere dair 4 Mayıs'ta bir rapor açıklayacak. Raporun, Türkiye'nin haziran sonuna kadar vize muafiyeti için gerekli şartları yerine getirebileceğini söylemesi bekleniyor. Tabi ki üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi engeller aşılabilirse''.

Gazete son olarak Türkiye'nin her şeyden önce Kuzey ve Orta Afrika'daki ülkelere uyguladığı vizesiz seyahat serbestisi konusunda önlem alması gerektiğine vurgu yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr