CHP’li Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu “Fikirtepe’de kanuna göre ilçeye devredilmesi gereken araziler hazineye devrediliyor” diyor. Belediye sadece Fikirtepe’de yok sayılmıyor, eğitim merkezi yapmak üzere istediği çürümeye bırakılan tarihi binalar bir türlü belediyeye tahsis edilmiyor.

İstanbul’un her yerinde bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümden Kadıköy de nasibini alıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul’un her yerinde dönüşüm sürecinde tepeden inme kararlar uyguluyor. Bunlara direnen belediyelerden biri de Kadıköy Belediyesi. Fikirtepe’de yok sayılıyor; ihtiyaç olmadığını belirttiği halde Kadıköy’ün kalbine cami projesi planlanıyor ve belediye daha birçok proje için bakanlığa karşı hukuki bir mücadele sürdürüyor. Hukuki mücadelesinin yanısıra sanatsal projeleri ve yönetim biçimiyle de gündeme gelen Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile A’dan Z’ye Kadıköy’ü konuştuk.

- Tarihi Haydarpaşa Garı’ndan başlayalım. İtirazınız üzerine planlar iade edildi fakat son süreç nedir?

Haydarpaşa’yla ilgili tavrımız net. Haydarpaşa’nın temel fonksiyonları korunacak. Arkasındaki alanlar yeşil, kültür ve halk ihtiyaçları doğrultusunda kullanılacak. Ticaret alanları tamamen iptal edilecek. İlçelerle Büyükşehir arasında ciddi bir kordinasyon yok. Büyükşehir meclis üyelerinin komisyonlardaki konuşmaları bu sorunu tek başına çözmüyor. Planlama aşamasında tartışılırken Kadıköy’ün, bürokratların da düşüncesi alınarak hareket edilse çok daha sağlıklı olur. Ortak bir iletişim sağlanmalı. Yurttaşların, STK’larin, sendikaların, odaların, derneklerin ve muhtarların olduğu bir masa kurulmalı. Onlarsız bir Haydarpaşa plan değişikliğinin düşünülmemesi gerek.

‘Camiye ihtiyaç yok’

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rıhtıma cami projesi gündemde. Son durum nedir?

Plana itiraz ettik. Bizim tespitimize göre orada 9 tane cami var. Camiye ihtiyaç yok. Ankara’nın ihtiyacı var. Ankara da geliyorsa İstanbul’da istediği camide namaz kılabilir. İstanbul’da cami çok. Kadıköy’de tarihi camilerimiz de var. İhtiyaç olursa da biz yaparız.

- Kurbağalıdere ıslah projesinde son durum nedir?

2017 sonunda biteceği söylendi. Biraz geç kalmalarıyla beraber sanırım 3 ay içinde bu kanalizasyon sorunundan kurtulabiliriz. Takip ediyoruz. Bence biraz yavaş gidiyor. Hızlanabilir. Bizim için buranın ıslahı önemli. Ciddi şekilde risk oluşturuyor burası.

‘Babanın malı mı?’

- Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nda rant amaçlı yapılaşmaya karşı açtığınız dava süreci ne boyutta?

Kalamış Marina’yla ilgili mahkeme yürütmeyi durdurdu. Orası yeni bir yapılanmayı kaldıramaz. Kamu arazilerinin satılmalarına karşıyız. Sonuna kadar kamuoyu için itiraz edeceğiz. Satarak hangi devletin iki yakası bir araya gelir. Satarak bütçe denk haline getirilemez. Bunu belediyelerin de merkezi hükümetin de yapması gerekiyor. Babanın malını mı satıyorsun? Kadıköy’de arazide satmaya çalışıyor. Kadıköy’ün ihtiyacı var mı yok mu sormaya bile ihtiyaç duymuyor. Ankara’dan satamazsın.

‘Endişeliyiz’

- Fikirtepe’de ilçenizin müdahalesi nedir?

En ciddi sorunlardan biri Fikirtepe. Kadıköy Belediyesi uygulamada Fikirtepe, Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy mahallelerinde hiç yok. Yasal olarak girişimlerimizi de yapmamıza karşın hiç ciddeye almadılar. Oranın geleceğiyle ilgili endişeliyiz. Orada kentsel tasarım planları yok. Bize verilen bir plan da yok. Kendileri uygulama yapıyorlar. Birçok yere ruhsat verdiler. Hiçbir bilgi vermiyorlar. Biz sadece mümkün olduğunca denetlemeye çalışıyoruz. Herhangi bir koordinasyonumuz yok. Burası koskaca bir ilçe. Bu ilçeyi yok sayarak bunu yapmak doğru değil. Artı orada terk edilen araziler de hazineye devrediliyor. Bunların kanuna göre ilçe belediyesine devredilmesi gerekiyor. Vatandaş buranın yavaş gittiğinden dolayı mağdur. Evlerini terk ettiler. Tüm bunlar önceden planlansaydı, bu işin sonunu görebilseydik çok daha iyi olacaktı. Burada sadece bakanlık var.

‘Yurttaşa vermiyor’

- Yeldeğirmeni’nde Mili Eğitim Bakanlığı’ndan eğitim merkezi yapmak için istediğiniz tarihi rahibe okulu ne oldu?

Bakanlığın bütün okullarının tuvaletlerini yapıyoruz, bakımlarını yapıyoruz. Bakanlık tek bir çivi bile çakmıyor. Biz bunları yapıyoruz ama çürüttükleri 3 katlı tarihi bir binayı vermediler. Bütün her tarafı dökülüyor. Biz burayı atölye olması için 20 ay önce istedik. Gerekçesiz “hayır” cevabını aldık. Orada çürütüyor vatandaşın ihtiyacına vermiyor. Çocukların tarihi binlarda okuması tarihle olan bağlarını güçlendiriyor. Sen İstanbul tarihini yok ederek bir kentli kültürü oluşturamazsın.

Binalar canlanıyor...

- Son dönemde Kadıköy’deki tarihi binaları satın alıyorsunuz. Binalar ne yapılacak?

Kadıköy’de yaklaşık binin üzerinde tarihi bina var. Sahipsiz olanları takip ediyoruz. Geçen gün 100 yıllık Özdemiroğlu Kız Mektebi’ni aldık. Gençlik sanat merkezi yapıyoruz. Şu an restore ediliyor. 19 Mayıs’ta açmayı düşünüyoruz. 1300 metrekareye yakın kullanım alanı olacak. 14-19 yaş gençlerin atölye çalışmaları, eğitim alabilecekleri bir yer olacak. Ücretsiz. Kariktür evi var, Ahmet Haşim’in evi var. Her şeyi bitti ihale aşamasında. Her mahallede özellikle bir tarihi eseri satın alıp yaşlılar ve çocuklar için yaşam merkezleri yaratıyoruz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr