HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları Mahsuni Karaman, Aygül Demirtaş, Mehmet Emin Aktar ve Mesut Beştaş ile Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen birlikte basın toplantısı düzenledi. Demirtaş hakkında bugüne kadar 96 fezleke hazırlandığını 29’unun davaya dönüştürüldüğünü belirten avukat Karaman, “96 adet fezlekeden, 28’ini düzenleyen ve aralarında başsavcı ile vekillerinin de olduğu 10 savcı, FETÖ üyeliği nedeniyle ihraç edilerek tutuklanmıştır. Ana dosyadaki 31 adet fezlekeden 8’ini hazırlayan savcılar ihraç edilerek tutuklanmıştır” dedi.

Davalardan birinin beraatla sonuçlandığını, diğerinin düştüğünü, Doğubeyazıt Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ise “Hükümet terörü” beyanı nedeniyle 5 ay hapis cezası verildiğini anlatan Karaman, “Demirtaş’a ilk cezayı veren hâkim 5 Mayıs 2017’de ihraç edilmiştir. Davalardan 3’ünde erteleme kararları verilmiştir. Kalan 23 dosyanın bir kısmı birleştirildiğinden halen 19 dava sürmektedir. Suçlamaların tamamı yaptığı konuşmalardır” diye konuştu. Demirtaş’ın cezasının onanması halinde milletvekilliğinin düşürülüp düşürülmeyeceğine ilişkin soruyu cevaplayan Karaman, “Ne hüküm giyilen suçun niteliği, ne hapis cezası süresi itibarıyla milletvekilliğini etkileyen bir ceza değil. İfade hürriyeti ve anayasadaki yasama sorumsuzluğu kapsamındadır” dedi.

‘Mahkemeler kaçıyor’

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Aktar ise mahkemelerin Demirtaş’ı yargılamaktan kaçtığını söyledi. Aktar, Diyarbakır’da düzenlenen iddianamenin kabul edildikten sonra davanın Mart ayında Ankara’ya nakledildiğini ve referanduma kadar bu dosyanın bir mahkemeye verilmediğini söyledi. Aktar, “17 Nisan tarihi itibarıyla dosya Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verildi. Yasa, iddianameyi kabul eden mahkemenin ilk işinin duruşma günü belirlemek olduğunu emreder. Bugüne kadar duruşma günü verilmedi. Bu bir suçtur” ifadesini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr