Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) Fenerbahçe ve Beşiktaş'a ceza vermesi sonrası, Kadıköy'deki Fenerbahçe-Kasımpaşa karşılaşmasında kötü ve çirkin tezahürat yapıldığı gerekçesiyle, Maraton ve Okul Açık tribünlerine giriş yapan bütün taraftarların elektronik bilet kapsamındaki kartları bir maçlığına bloke edildi. Bu ceza nedeniyle yaklaşık 15 bin Fenerbahçe taraftarı, 29 Mart'taki Beşiktaş derbisini stattan izleyemeyecek.
PFDK'nin bu cezası sonrası Fenerbahçe'nin önde gelen derneklerinden Fenerbahçeliler Derneği (Feder), ceza ile ilgili mahkemeye gitme kararı aldı. Dernek ceza alan tüm taraftarların örnekte olan metin ile birlikte mahkemeye başvurmasını istedi. (Hürriyet)


İşte o metin;

Şubat 2016

Tüketici Mahkemesi

Sayın Hâkimliğine

İhtiyati Tedbir Talep Eden :

Aleyhine Tedbir İstenen : 1- TFF- İstinye Mh. Darüşşafaka Caddesi, No: 45, Kat: 2-3, 34460 İstanbul

2- Aktifbank Büyükdere Caddesi No: 163 Zincirlikuyu Şişli 34394 İstanbul

Konu: Tedbir talebimizdir

Açıklamalar:

1- 12/02/2016 günü saat 19:00’da FENERBAHÇE A.Ş. - KASIMPAŞA A.Ş. Spor Toto Süper Lig Hasan Doğan Sezonu müsabakasını izlemek için satın aldığım elektronik biletimi …….. nolu pasolig kartıma yükleyerek belirtilen karşılaşmayı Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı MARATON tribününde izledim. (Ek-1 Passolig Kartı Sureti)

2- Maç hakkında Türkiye Futbol Federasyonu’nun (“TFF”) yetkilendirdiği gözlemcilerin raporları doğrultusunda TFF Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunun 18.02.2016 tarih ve 60 sayılı toplantıda 1 no’lu kararda FENERBAHÇE A.Ş. nin12.02.2016 tarihinde oynanan FENERBAHÇE A.Ş. – KASIMPAŞA A.Ş. Spor Toto Süper Lig Hasan Doğan Sezonu müsabakasındaki taraftarlarının neden olduğu "çirkin ve kötü tezahürat" nedeniyle ve bu eylemin aynı sezon içinde 2. Kez gerçekleştirilmesinden dolayı 50.000.TL PARA CEZASI ile cezalandırılmasına , FTD’nin 53/2 Maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan MARATON , OKUL AÇIK Tribünlerine giriş yapan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi müsabakaya girişlerinin engellenmesine karar verildiğini öğrendim. (Ek-2 TFF sitesinde yayınlanan karar örneği)

3- Söz konusu kararda karşılaşma sırasında tribünlerde taraftarlarca yapıldığı iddia edilen çirkin ve kötü tezahürat asla söz konusu olmadığı gibi, şahsen de çirkin ve kötü bir tezahüratta bulunmadım.yaklaşık 20.000 civarında taraftarın bulunduğu bu tribünlerde münferit küfürlere de engel olunabilmesi bu kadar büyük bir alanda benim yapabileceğim bir şey de değildir.

4- Tribünlerde bir kısım taraftar tarafından çirkin ve kötü tezahürat yapılması durumunda dahi bu eyleme katılmayan taraftarların da cezalandırılarak elektronik kartlarına bloke koyulması ve bir sonraki maçı o tribünde veya kapatılmayan başka bir tribünde izlemek için stada alınmamaları başta cezaların şahsiliği ilkesi olmak üzere tüm evrensel hukuk kurallarına aykırıdır. Kaldı ki FDT’nin 4/4 maddesindeki “Bu talimat hükümleri uyarınca verilecek cezalar, somut olayın objektif ve sübjektif tüm şartları, ihlalde bulunan kişinin kusur derecesi, ağırlaştırıcı ve hafifletici tüm nedenler değerlendirilmek suretiyle belirlenir” şeklindeki düzenlemeye göre de böyle bir cezanın verilmesi mümkün değildir. Zira somut olayın objektif ve subjektif tüm şartları bireysel olarak değerlendirilmemiş, ayrıca ihlalde bulunduğu iddia edilerek elektronik biletlerine bloke konulan taraftarların kusurlu olup olmadığı da bireysel olarak değerlendirilmemiştir. Nitekim 6222 sayılı Kanun kapsamında da işlenen bir suç ve dolayısıyla hakkımda herhangi bir adli soruşturma da bulunmamaktadır.
5- Yine FDT’nin 9/1 maddesine göre “Disiplin ihlali oluşturan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri fail olarak sorumlu olur. İhlalin gerçekleştirilmesinde bir başkasını kullanan azmettiren veya bir başkasına yardım eden kişiler de ihlale iştirak etmiş sayılır” şeklindeki düzenleme gereğince disiplin ihlalini oluşturan fiili gerçek faillerle birlikte gerçekleştirdiğime dair de somut bir delil veya tespit bulunmamasına karşın çirkin ve kötü tezahürat yaptığı iddia edilen kişilerle birlikte (onların eylemine iştirak etmiş sayılarak) fail olarak sorumlu tutulmuş bulunmaktayım.

6- Tribünlerde söylendiği iddia olunan çirkin ve kötü tezahürat sebebiyle şartların varlığı halinde ancak 6222 sayılı Kanunun 18. maddesi gereğince seyirden yasaklanmaya ilişkin olarak koruma tedbiri veya mahkeme tarafından hükmedilen güvenlik tedbiri uygulanması mümkün iken bir tribünde bulunan tüm taraftarların elektronik kart numaraları üzerinden adeta fişlenerek bir sonraki karşılaşmada başka bir tribüne girmelerine dahi engel olmak hukuka aykırıdır.

7- Ankara 16. Tüketici Mahkemesinde 6222 sayılı Yasanın Anayasa ve Hukuka aykırılıkları ile ilgili olarak açılan dava Sayın mahkemece yerinde bulunarak yasanın passolig ile ilgili maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesine gönderilmiştir. Passolig denilen kartın taraftara bir bedel karşılığı ZORLA satılmak suretiyle elde edinilmek istenen amacın tribünde suç işleyen kişilerin tespit edilmesi suretiyle cezaların şahsi olarak uygulanması ve bu surette suçun önlenmesi olduğu iddia edildiyse de Sayın mahkemenize sunduğumuz uygulamada da görüldüğü gibi uygulama 6222 sayılı yasaya da açıkça aykırıdır.

8- Verilen Ceza Anayasa’ya , İnsan haklarına aykırı olduğu kadar, bir kişinin işlediği fiil nedeni ile bir başkasının cezalandırılmasının adaletsizlik olduğunu ve kişilerin adalete olan güvenini sarsacağı da açıktır.

Tüm bu sebeplerle PFDK kararı hukuka aykırıdır. Bu nedenle bu aşamada PFDK’nın “FDT'nin 53/2. Maddesi uyarınca cezaya neden olan tribünlerle ilgili müsabakada giriş yapan taraftarların elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle ilgili cezanın infaz edildiği müsabakaya girişleri engellenmesine” şeklindeki kararı ile ilgili olarak …. numaralı passolig kartıma konulan blokenin kaldırılması için ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep etme zarureti hasıl olmuştur. Tedbir kararının verilmesinin ardından PFDK kararının iptali için yasal girişimlerde bulunulacaktır.

Hukuki Sebepler: Anayasa, HMK, 6222 sayılı Kanun, Futbol Disiplin Talimatı ve ilgili mevzuat.

Deliller: PFDK kararı, Passolig Kartı ve her türlü yasal delil.

Netice ve Talep :

1- Yukarıda yer alan ve Sayın Mahkeme tarafından resen taktir edilecek nedenlerle PFDK’nın “FDT'nin 53/2. Maddesi uyarınca cezaya neden olan tribünlerle ilgili müsabakada giriş yapan taraftarların elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle ilgili cezanın infaz edildiği müsabakaya girişleri engellenmesine” şeklindeki kararı neticesinde …. numaralı passolig kartıma konulan blokenin kaldırılması için ihtiyati tedbir kararı verilmesini,

2- Blokenin 29 Şubat 2016 tarihinde oynanacak Fenerbahçe – Beşiktaş maçı için verildiği dikkate alınarak, ihtiyati tedbir kararının aleyhine tedbir istenene tebligat yapılmadan, dosya üzerinden verilmesini,

3- İhtiyati tedbirin teminatsız olarak verilmesini talep ederim.

İmza:
Ad soyadı:
Bilgi Notu:

1-Yukarıdaki Başlığına Asliye Hukuk Mahkemesi Sayın Hakimliğine veya Tüketici Mahkemesi sayın hakimliğine Başlıklarından YALNIZCA BİRİNİ YAZARARAK diğerini silerek

2- İhtiyati Tedbir Talep eden : kısmına Adınızı Soyadınızı TC numaranızı ve ikametgah adresinizi yazarak
3- Açıklamalar 1 , 9 ve neticei talep bölümlerindeki 3 ayrı noktalı bölüme passolig numaranızı yazarak
4- en alttaki İmza ve ad soyadı bölümünü silip imzanızı atıp adınızı soyadınızı yazarak
5- Passolig kartınızın fotokopisini ve e TFF sitesindeki ceza kararının fotokopisini ekleyerek
6- Tercihinize göre ya Anadolu adliyesi veya bulunduğunuz yerdeki adliyede
7- Tercihinize göre Tüketici Mahkemesine veya asliye hukuk mahkemesine veriniz Aradaki fark Asliye Hukuk Mahkemesinde tedbir kararı daha çabuk verilebilmektedir. Ancak harç alınmaktadır. Tüketici Mahkemesinde ise tedbir geç verilmekte ancak harç alınmamaktadır.

Bu konuda karar size aittir.

Diğer seçeneklerde de fark olmamakla birlikte bizim tercihimiz Anadolu adliyesi Tüketici Mahkemelerine dilekçenizi vermenizdir

FENERBAHÇELİLER DERNEĞİ (FBD)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr