Futbol dışındaki branşlarda seçimli genel kurul süreci sancılı başlıyor. 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle 1 ay ertelenen federasyon seçimleri bu haftasonu start alırken Danıştay’ın yok hükmünde saydığı ancak Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu’nun onayladığı yüzde 15 imza şartı şimdiden sandıkta kaosa neden oldu.

Siyasi otoritenin, “yönetimleri yenilenmeli” dediği ancak eski başkanların görevde kalmak istediği bazı federasyonların seçimleri ise mahkeme yolu ile iptal ediliyor. Tekvando Federasyonu Genel Kurulu, seçim tarihini elektronik ortamda (web sitesi) yayımlamadığı için mahkeme kararı ile durdurulurken birçok branşta benzeri bir durum söz konusu.

Yine AKP devrede

2016 Rio Olimpiyat Oyunları’ndaki başarısızlığın ardından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın “Başarısız olan federasyon başkanı kurulları ile birlikte gider” ifadesinin fazlaca dikkate alınmadığı ve 50’yi aşkın branştan sadece 6 federasyon başkanının çekildiği ortaya çıktı. Basketbol, Herkes İçin Spor (HİS), Judo, Çim Hokeyi, Hentbol Federasyonlarında yeni yönetimler iş başına gelecek. HİS’te sosyal demokrat kimliği ile tanınan şimdiki Erdal Zorba, dayatmaya direnmeyip çekilirken AKP Ankara Milletvekili Fatih Şen’in siyasi danışmanı Yasin Bölükbaş yeterli imzayı toplayıp tek aday olarak seçime girme şansı yakaladı. Ayrıca halter için adı geçen Ömer Öztürk’ün SGM’den yasaklı madde içeren ilaç tedariki konusunda cezasının olduğu iddiaları da Ankara kulislerinde yankı uyandırdı.

Ve Hidayet aday

Basketbol Federasyonu Başkanlığı için Saray Danışmanı Hidayet Türkoğlu, adaylık belgesini imzaladı. Ancak belgedeki, ‘6 ay ceza almadım’ maddesi Hido’nun seçilmesine engel olabilir. NB A’de oynarken doping yüzünden 20 maç ceza alıp, bu cezası FIB A’ca 6 ay olarak onanan Türkoğlu’nun adaylığı hakkında soru işaretleri hâlâ devam ediyor. Bu arada bazı federasyon başkan adaylarının, yüzde 15’lik barajı aşmak için siyaseti devreye sokup imza istediği öne sürüldü. Türkiye Basketbol Federasyonu ve Galatasaray da resmi internet sitesinden Öztürk için başsağlığı mesajı paylaştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr