Latin Amerika ülkesi Kolombiya, ABD’nin müttefiki olması sebebiyle dönem dönem içinden çıkılmaz hal alan 52 yıllık iç savaşa noktayı koymayı amaçlayan barış anlaşmasını dün halkoyuna koydu. Hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşması için Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un “Reddedilirse B planı yok” uyarısı eşliğinde dün referandum düzenlendi. Anketlerin yüzde 55-65 bandında ‘evet’ öngörüsünü sağlama almak için FARC tarihi bir adım daha attı.

Mal varlığı beyanı

Cuma günü FARC liderlerinin bir katliamın kurbanlarıyla yüzleşme ve özür dileme buluşmasının ardından FARC’dan önemli bir açıklama geldi. FARC, parasal kaynaklarını ve mal varlığını “tam bir açıklık içinde” beyan edeceğini ve iç savaş kurbanlarına tazminat ödeyeceğini duyurdu. Anlaşmaya karşı çıkanlar, örgütün zengin olduğunu ama tazminat ödemeye yanaşmayacağını savunuyordu. 1980’lerde uyuşturucu kaçakçılığı yapan, günümüzde madencilik ve taşımacılık alanında yatırımları bulunan örgüt, tüm mali kaynaklarını savaş için kullandığı, tazminat ödeyecek nakdi olmadığı savından ‘hayır’ kampanyasını ikna edebilmek için vazgeçti.

Uribe: Son şans

ABD’nin askeri desteğiyle FARC’ı yok etmek için savaşan ama sağcı milislerle sivil katliamlarına imza atan eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe ise hayır kampanyasının başını çekti. Dün Uribe “Santos’un FARC’e verdiği hediyeleri geri almak için tek fırsatı kaçırma. Ülken için hayır oyu ver” diye tweet’ledi. 260 bin ölü, 45 bin kayıp ve 7 milyon evsiz yaratan iç savaşı bitirecek anlaşmanın halkın onayını alması halinde FARC gerillaları, askeri faaliyetlerini ve silahlarını bırakacak, suçlarını itiraf edip af kapsamına alınacak ve siyasete atılabilecek.

Türkiye de akıllarda

‘Evet’ kampanyasına destek veren halk müziği sanatçısı Jorge Velosa, “Türkiye’nin her zaman barış içinde yaşamasını diliyorum. Türkiye’nin bizim kadar büyük acılar yaşamamasını umut ediyorum” mesajını gönderdi.

Referandum öncesi düzenlenen gösterilerde ‘hayır’ kampanyası, FARC Başkomutanı Timochenko’nun Kolombiya Devlet Başkanı olması ihtimaline dikkat çekerek anlaşmanın reddedilmesi çağrısı yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr