Havlucu, Soma'daki 301 kişinin öldüğü facianın meydana geldiği maden ocağından en son çıkartılan 65 işçi üzerinde yapılan çalışmada yarısında solunumsal sorunlar, üçte birinde de akciğer hastalıklarına rastlandığını da açıkladı.

Manisa Eczacılar Odası tarafından Eczacılık Bayramı kutlamaları kapsamında Eczacı Neşe Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi'nde etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Soma faciasının ikinci yıldönümü nedeniyle hayatını kaybeden maden 301 maden işçisi anıldı.

SOMA FACİASINDA SAĞ KURTULAN İŞÇİLERDE SAĞLIK SORUNLARI
13 Mayıs 2014 yaşanan ve 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının ardından madenden sağ kurtulan işçilerin yaşadıkları sağlık sorunları ve ruh halleri 1 yıl sonra CBÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Havlucu tarafından araştırıldı. Madenden sağ kurtulan 90 işçiden 65'i çalışmaya katılarak, hem yaşadıkları sağlık sorunlarını hem de ruh hallerini anlattı. Kazayı katliam olarak tanımlayan Doç. Dr. Yavuz Havlucu, madenden geç çıkan hastalarda süren sağlık sorunları hakkında araştırma yaptıklarını, 65 kişiden yarısında solunumsal sorunlar yaşadığını, üçte birinde de pnömokonyoz (kimyasal maddelerin uzun süre solunmasıyla ortaya çıkan akciğer hastalıkları) rastlandığını açıkladı.

ARAŞTIRMAYA KATILDILAR İŞLERİNDEN OLDULAR
Bu araştırmaya katılan işçilerden bazılarının işinden olduğunu bazılarının da işverenin tepkisiyle karşılaştığını açıklayan Havlucu, "Faciadan bir yıl sonra bile solunum fonksiyon testlerinde ağır semptomları olanlar vardı. Solunum fonksiyon testlerine yansımamış ama o olaydan sonra öksürük ve solunum sıkıntısı çekenler de vardı. Taradığımız hastaların üçte birinde madende çalışmadan kaynaklı bulgular var. Bunların daha önceden işyeri tarafından tespit edilmesi gerekiyordu. Kontrollerin iyi yapılması gerekiyordu. Uzun süre aşağıda çalışmadan kaynaklı bulguların yıllık kontrollerde tespit edilmesi lazımdı. Ama yapılmamış" diye konuştu.

SİLİKOZİS TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ
Konuşmasında Manisa'daki meslek hastalıklarına da değinen Havlucu, kentte meslek hastalıklarının çok fazla görülmeye başladığını kaydetti. Özellikle madenlerde ve organize sanayi bölgelerinden çok yoğun hasta geldiğini kaydeden Havlucu, "Meslek hastalıkları yönünden Manisa tabiri caizse zengin bir il. Şu an Manisa'da çok fazla silikozis vakası geliyor. O kadar sık gelmeye başladı ki. Bildiremiyorsunuz çünkü işçi istemiyor. 'İşimden olurum' diyor. Manisa'da mesleki nedenlerden astım ve silikozis haslığına çok sık rastalınıyor. Türkiye'de kot taşlama hastalığı olarak bilinir ama sadece orada gözükmez. Bu işçilerin çoğu taşeron işçi. Aralarında madende çalışanlar da var, organize sanayi bölgelerinde çalışanlar var. Silikozis hastalığının tedavisi etken maddeden tamamen uzaklaşmaktır. Çok yoğun maruz kalındığında 5-6 yıl içinde ölüme neden oluyor. Silikozis tanısı konduğu zaman bu direk SGK'nın sistemine düşüyor. Bu hastalık ortaya çıkınca da işyeri genellikle işçinin işine son veriyor" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr