Halkın Mühendis Mimarları, İstanbul, Armutlu’da yerli parçalardan oluşan, düşük rüzgârlı bölgelerde de enerji üretebilen bir rüzgâr türbinini geliştirdi. Hasan Ferit Gedik ismini alan rüzgâr türbini, aylardır fatura ödemediğini söyleyen Bayram Göl isimli yurttaşın aydınlatma, televizyon ve buzdolabının ihtiyacı olan elektriği sağlıyor. Türbinin rüzgarlı havalarda 400 watt, yani iki haneye yetecek kadar elektrik üretebildiğini söyleyen Halkın Mühendis Mimarları’ndan Volkan Aydemir, “Eli tornavida tutan, ampül değiştirebilen herkesin yapabileceği bir tasarım. Halkın enerji tekellerine bağımlı olmadığını göstermek için çok güzel bir örnek. Enerji bir haktır, bunun pazarlığı olamaz” ifadelerini kullandı.

Düşük rüzgâr, düşük maliyet

Ekip adına basın açıklamasını okuyan Halkların Mühendis Mimarları ve Grup Yorum üyesi İlhan Altın, “Kapitalist yağmaya karşı sosyalist çözümler gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Geliştirdiğimiz bu rüzgâr türbiniyle fahiş fiyatlardaki elektrik faturaları son bulsun, insanlar artık bu faturaları ödemek zorunda kalmasınlar istiyoruz” diye konuştu. Mahalledeki tüm evlerde bu türbinleri yaygınlaştırmak istediklerini belirten Altın, “Her şeyini biz tasarladık, dışarıdan hiçbir parça kullanmadık, bu aynı zamanda emperyalizme karşı bir zaferimizdir” görüşünü kaydetti.

Hasan Ferit’in adı verildi

Mahalleye bu kadar anlam ifade eden bir projenin isminin “bu mahallenin mücadelesinde hayatını kaybeden bir evladının adının verilmesini uygun gördüklerini” söyleyen Altın, bu ve bundan sonra takılacak tüm rüzgar türbinlerine, Maltepe Gülsuyu’nda, 2013 yılında uyuşturucuya karşı gerçekleşen yürüyüşe açılan ateş sonucu öldürülen Hasan Ferit Gedik’in isminin verileceğini belirtti

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr