Suriye'de 8 yıl sonra ilk röportajını Rus Rossiya 24 televizyonuna veren Esma Esad, "En başından beri buradayım (Suriye) ve hiçbir zaman başka bir yerde olmayı düşünmedim. Evet, bana Suriye'den ayrılmamı —daha doğrusu buradan kaçmamı— teklif ettiler. Teklifi kabul edersen benim ve çocuklarımın korunacağını ve finansal güvenliğimin de sağlanacağını söylediler" dedi. "Fakat bu insanların gerçek amacını anlamak için dâhi olmaya gerek yok. Onları kaygılandıran benim ya da çocuklarımın iyi olması değildi" diye devam eden Esad, "Amaçları, halkın liderlerine (Beşar Esad) olan inancını zedelemekti" ifadelerini kullandı.

'ESAD'LA İSTEDİĞİNİZİ KONUŞABİLİRSİNİZ'   Sputnik'in haberine göre, Esad, eşi Beşar Esad'ın kişiliğinin, kensidiyle evlenmeyi kabul ettiği zamanki gibi kalıp kalmadığı sorusunaysa şu yanıtı verdi: "O, pek çok açıdan hâlâ devlet başkanı olmasından önce tanıştığım insan. Beşar çok sakin, düşünceli ve her zaman nazik biri. Ama belki de onun en iyi yanı, konuşulması kolay bir insan olması. Onunla istediğinizi konuşabilirsiniz, ki bu harika bir şey."   'BABALIK ROLÜNÜ ÇOK CİDDİYE ALIYOR'   Esma Esad, zorlukların eşi Beşar Esad'ı nasıl etkilediği şeklindeki soru karşısında da şunları söyledi: "Üzerinde eskiden olduğundan çok daha büyük bir sorumluluk var. Bu, ağır bir yük, enerjisinin tümünü ve zamanının büyük bir bölümünü buna harcıyor. Ama beni ona hayran bırakan yönlerinden biri, tüm bu yüke ve programının yoğunluğuna rağmen her zaman ailesine, özellikle de üç çocuğumuza ayıracak zaman bulmaya çalışıyor. Babalık rolünü çok ciddiye alıyor. Beşar, kendisinden önce başkalarını düşünen biridir.   'RUSYA'NIN PAHA BİÇİLMEZ DESTEĞİNİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ'   Esad, Rusya'nın Suriye'ye paha biçilmez insani ve ekonomik destek sunduğunu ve ülkesinin bunu unutmayacağını kaydetti. Iraklıların 90'lı yıllarda maruz kaldığı gibi, Suriye'ye yaptırımların da Suriye halkını ciddi biçimde etkilediğini anlatan Esad, "Eğer yaptırımların bazı siyasi ve ekonomik sonuçlarını bertaraf eden gerçek dostlarımız olmasaydı, durum çok daha kötü olurdu" dedi. Rusya'nın bu bakımdan çok büyük bir role sahip olduğunu kaydeden Esad, "Moskova'nın çabaları, Suriyelilerin acısını hafifletti. Bunu asla unutmayacağız" ifadelerini kullandı.
'BATI BASINI SURİYE'DE SADECE GÜNDEMİNE UYGUN TRAJEDİLERİ YAYINLIYOR'

Batı basınının Suriye'deki tutumuna eleştiri getiren Esma Esad, Batılı medya kuruluşlarının sadece kendi gündemine uyan trajedileri ve hikayeleri kamuoyuna sunduğunu söyledi. Esad, Batı basınının Suriye krizinin simgeleri olan Aylan ve Ümran'ın yaşadığı trajediye yer verdiğini ancak mayıs ayında Hama'da Fetih El Şam (eski adıyla El Nusra Cephesi) militanları tarafından katledilen çocukları görmezden geldiğini vurguladı   'SURİYE'DE YAŞANAN ACILARIN EŞİ BENZERİ YOK'

Suriye'deki insani duruma da değinen Esad, "bu konu hakkında birçok şey söylendi. Durumun ciddiyetini anlatmak gerçekten de zor. Göç, yoksulluk, hastalıklar, acılar… Bunların hiçbirinin eşi benzeri görülmedi" dedi. Batı basınının bunları da görmezden gelerek, militanların kontrolündeki bölgelerde bulunan sığınmacılara ve sivillere odaklandığını vurgulayan Esad, ülkenin diğer bölgelerinde yaşayan insanların da diğerleri gibi önemli olduğunun altını çizdi.
Kaynak: Cumhuriyet.com.tr