Rusya’nın ağır bombardımanla havadan, Lübnan Hizbullahı ile İranlı milislerin karadan desteklediği Suriye hükümet güçleri, Türkiye ile Halep’in kuzeyindeki cihatçılar arasındaki son ikmal hattını kesmelerinin ardından, daha büyük darbeye hazırlanıyor: İdlib ve Halep’in alınması. Dört yıllık cihatçı kuşatmasını kırıp 35 bin Şii nüfusu bulunan Nubbul ve Zehra beldelerine giren hükümet güçlerini halk zılgıt çekip kucaklayarak karşıladı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah için sloganlar atıldı.

Ankara’ya ‘ağır darbe vurduk’

Kilis’ten başlayıp Öncüpınar/Bab es Selam Sınır Kapısı’ndan geçerek Azez’e ulaşan, oradan da Nubbul’un doğusundan Anadan-Hreytan hattına ve Halep merkeze uzanan 214 No’lu yolun kesilmesinin pek çok etkisi olacak:

1. İdlib ve Halep’teki cihatçıların IŞİD’le vardığı anlaşma uyarınca Rakka’dan gelen yakıtla jeneratör çalıştırıp elektrik sağlamaları, ulaşımnakliyeleri, ekmek üretmeleri çok zorlaştı.

2. Artık İdlib’e yakıt sokmanın tek yolu, Türkiye’den alıp Bab el Hava’dan geçirmek.

3. Hükümet güçleri, Bab el Hava’yı da ele geçirirse, Türkiye ile bağlantısını koparacakları İdlib’i Nusra-Ahrar liderliğindeki Fetih Ordusu’ndan almalarının yolu açılacak.

4.Suriye ordu kaynakları, Halep’in doğu yarısını 2012 yazından beri kontrol eden silahlı grupları batıdan başlayıp tümüyle kuşatma altına almaya hazırlandıklarını açıkladı.

5. Suriye hükümetinden üst düzey bir yetkili “Bundan sonraki hedef militan ve silah akışını önlemek için Türkiye sınırını kapatmak, ardından önce Halep, sonra İdlib vilayetlerini ve son olarak kenti almak” dedi.

Muhaliflerin İnsan Hakları Gözlemevi, Nubbul ve Zehra yakınındaki iki köyü YPG’nin alarak Esad’a destek verdiğini ileri sürdü. “Rejim 3 yılda yapamadığını son 72 saatte yapmayı başardı. İsyancılar son ikmal yolunu kaybederse, Halep’te sonun başlangıcı olur” diyen Gözlemevi Başkanı Rami Abdurrahman, Nubbul ve Zehra’dan 5 bin milisin de katılımıyla Halep’teki isyancıların tam kuşatmaya alınacağını söyledi. Suriye ordusu “kazanılan zafer terörü destekleyen ülkelere vurulmuş ağır darbe” dedi.

Türkiye’den ağır silah istediler

New York Times’a konuşan cihatçı komutanları, bu gidişatı tersine çevirmek için S. Arabistan ve Türkiye’den uçaksavar gibi ağır silahlar istediklerini belirtti. Kaçışa geçen cihatçıların ilk durağı Azez olurken, Nusra liderliğindeki Halep’in Fethi adlı operasyon odasının komutanı Yasir Abdurrahim de Türkiye’ye kaçtı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr