Rossiya 24 televizyonuna konuşan Çijov, "Esad'ın geleceği konusu resmi düzeyde şu anda ikinci plana atıldı. Rusya, Suriye Destek Grubu dahil diğer katılımcıları Esad'ın geleceği üzerinde değil, terörist gruplara karşı mücadele ve Suriye'nin içinde siyasi süreci teşvik etme konuları üzerinde yoğunlaşmaya ikna etmeyi başardı" dedi.

Sputnik'teki habere göre, Rus yetkili, "Cenevre'de başlayan görüşmelerin nasıl gideceği, sadece Suriyelilerin birbiriyle konuşmaya hazır olma düzeyini değil, Avrupa dahil dış faktörlerin bu sürece katılım düzeyini de gösterecek" yorumunda bulundu.

'SINIRDAN PETROL İHRACATI VE MÜLTECİ AKINI DEVAM EDİYOR'
Türkiye'nin terör örgütü IŞİD ile sınırı kapatma adı altında Suriye sınırına asker takviyesinin aslında bu amacı taşımadığını ifade eden Çijov, Avrupa Birliği ile ABD'nin Rusya'nın görüşünü kabul etmeye ve Türkiye-Suriye sınırının kapatılması ihtiyacını anlamaya başladığını söyledi.

Rus yetkili, "Çünkü bu sınır üzerinden bir yöne mülteci akını, diğer yöne ise yasadışı petrol ihracatı devam ediyor, militanlar Avrupa ülkelerine geri dönüyor" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN SINIRI KAPATTIĞINI DÜŞÜNMEK SAFLIK OLUR'
Çijov, "Türkiye'nin sınırı kapatmak için asker sevk ettiğini düşünmek saflık olur" dedi. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin oldukça karmaşık bir konu olduğunu söyleyen Rus diplomat, Türkiye'yle ilgili birçok yönde müzakere süreçlerinin uzatıldığını ifade etti.

Türkiye'nin AB üyeliği konusuna da değinen Çijov, "Diğer yandan Türkiye, sığınmacıların botlarla Yunan adalarına gitmemesi için sığınmacı merkezleri kurmakta acele etmiyor. Avrupa Birliği ise Türklere 3 milyar euro sözünü verse de kesenin ağzını açmakta acele etmiyor" dedi.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr