Rusya’nın havadan desteklediği Suriye hükümet güçleri, Lazkiye vilayetinin Türkiye sınırına yakın büyük stratejik öneme haiz bir kasabasını daha ele geçirdi. Lazkiye’nin kuzeydoğusuna düşenTürkmen kasabası Selma’nın ardından Rabia’yı da cihatçıların elinden alan hükümet güçleri, Kaideci cihatçıların Türkiye ile ikmal yollarını da kesmiş oldu.

Türkiye sınırına 12 km mesafedeki Selma’dan sonra Türkmen ile Kürt Dağı arasındaki Rabia’yı almak için dün Rus savaş uçaklarının desteklediği Suriye ordusu üç koldan operasyon başlattı. Şiddetli çatışmalarda 23 cihatçı öldürülürken, 160 cihatçı da yaralandı. Yaralanan cihatçılar sınırda bekletilen ambulanslarla Hatay’daki hastanelere kaldırılırken, Rabia çevresindeki cihatçıların da Türkiye sınırına yakın bölgelere kaçtıkları öğrenildi.

Nusra’ya ağır darbe

Selma gibi Rabia da Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin Lazkiye’deki kalesiydi. Rabia’yı alarak Türkmen Dağı ile Kürt Dağı arasındaki bölgeyi kapatan hükümet güçleri, artık bu dağlara ilerleyecek. Yine Lazkiye ile İdlib arasında ve Nusra ile Ahrar’ın kontrolünde bulunan Cisr eş Şuğur kasabasının ve ardından İdlib vilayetinin kurtarılmasının da yolu açılmış oldu.

‘Rusya komuta ediyor’

Muhaliflerin Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hükümet güçlerinin Lazkiye’deki ilerleyişinde Rusya’nın hava bombardımanın kilit rol oynadığını ve operasyonu kısmen Rus subayların komuta ettiğini ileri sürdü. Gözlemevi’ne göre, bu ilerleme Rus ve Suriye hükümet güçlerinin Türkiye sınırına dayanmasını sağlayacak.

İBADİ: TÜRKLERİ IŞİD’LE SAVAŞIRKEN GÖREN YOK

Irak Başbakanı Haydar İbadi, “IŞİD’le savaşmaya niyeti olmayan” Türkiye’nin Irak’ın Başika bölgesindeki birliklerini çekmesini istedi. “Ben IŞİD’le mücadele ettiğinizi gösteren hiçbir şey göremiyorum ve görmeyi umuyorum” diye konuşan İbadi, “Türkler, sorun olarak öncelikle Kürtleri değil, IŞİD’i görmeli. Türkiye’deki bombalı saldırıların sorumlusu IŞİD’di. Ankara, IŞİD’i ciddiye almalı” tavsiyesinde bulundu. Türkiye’nin PKK ile mücadelesini Irak ve Suriye’ye genişletmek istediğini belirterek “Ankara’nın askerlerini Irak’tan tez zamanda çekmesinde ısrarcıyız” vurgusu yapan İbadi, Ankara’nın Osmanlı Devleti’ni yeniden canlandırmak istediğini de dile getirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr