Bundan 56 yıl önce Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele eden Mirabal kız kardeşlere tecavüz edilip katledilmelerinin anısına ilan edilen, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar yurt genelinde sokağa çıkarak “Şiddete dur” dediler. İSTANBUL: İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu ile Sağlık Emekçileri Sendikası İstanbul şubeleri üyeleri, dün Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İstanbul Tabip Odası önünde eşzamanlı eylemdeydi. “Kadınları Kuşatan Şiddet Politikalarına Son” yazılı pankart açan sağlık emekçileri 2015’te bir kadını erkek şiddetine karşı korumak istediği için öldürülen doktor Aynur Dağdemir’i ve intihar eden doktor Melike Erdem’in fotoğraflarını taşıdılar. Ortak açıklamada “Kadınların yaşamlarının ve bedenleri devlet tarafından korunmaması yetmiyormuş gibi mücadele eden kadın örgütleri de kapatılıyor” denildi.

İSTANBUL: İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu ile Sağlık Emekçileri Sendikası İstanbul şubeleri üyeleri, dün Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve İstanbul Tabip Odası önünde eşzamanlı eylemdeydi. “Kadınları Kuşatan Şiddet Politikalarına Son” yazılı pankart açan sağlık emekçileri 2015’te bir kadını erkek şiddetine karşı korumak istediği için öldürülen doktor Aynur Dağdemir’i ve intihar eden doktor Melike Erdem’in fotoğraflarını taşıdılar. Ortak açıklamada “Kadınların yaşamlarının ve bedenleri devlet tarafından korunmaması yetmiyormuş gibi mücadele eden kadın örgütleri de kapatılıyor” denildi.

 İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu üyeleri, ocak ayından bu yana 251 kadının öldürüldüğünü belirterek, OHAL’in kadınların can güvenliklerini yok ettiğini vurguladı. İHD’li kadınlar, geçen mayıs ayında Gazi Mahallesi’ndeki gösteriler sırasında otomatik bir silahtan çıkan kurşunla öldürülen, 3 çocuk annesi Pınar Gemsiz’in faillerinin açığa çıkarılmasını da talep ettiler.

Maltepe Belediyesi, ilçe meydanında Türkiye’de erkek şiddeti sonucu öldürülen kadınlarla ilgili bilgilerin ve fotoğrafların yer aldığı “Bebekler Duvarı” kurdu. Duvar bir sene boyunca TIR’la Türkiye’yi dolaşacak. Açılışa 21 yaşında bıçaklanarak öldürülen Dilay Gül’ün annesi Tülay Gül, CHP Maltepe İlçe Kadın Kolları, Maltepe Kadın Platformu, Mor Dayanışma ve Kampüs Cadıları katıldı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç “Sözün bittiği yerdeyiz ama kadına şiddete hayır diyoruz. Bebekler duvarını oluşturup Anadolu’yu dolaşıp farklı öyküleri toplayacağız” dedi.

Kadıköy Belediyesi Potlaç Kadın El Emeği Pazarı’nda 19 hafta boyunca satış yapan kadınlar Caddebostan Kültür Merkezi’nde dün dükkân açtılar.

Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri, Şişli Atatürk Müzesi önünde bir araya gelerek ‘Kadına Şiddete Hayır’ pankartı açtılar.

Turuncuya boyadılar

Sabancı Holding ve Akbank, BM’nin ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Aktivizm’ kampanyası kapsamında başlatılan ‘Dünyayı Turuncuya Boya’ çağrısına destek verdi. Sabancı Center, dün akşamdan itibaren, 10 Aralık’a dek turuncu renkte ışıklandırıldı.

Aygaz, bayi ve istasyonlarına posterler asıp “Aygaz Kadına Şiddete Karşı” projesi başlattı. Firma, ‘Kadına Yönelik Şiddete Hayır Manifestosu’nu tüm çalışanlarının imzasına açtı.

Adliye önünde protesto

ŞANLIURFA: Baro Kadın Hakları Komisyonu üyeleri adliye binası önünde toplanarak eylem yaptı. Kadın avukatlar adına konuşan Dilara İlan, Türkiye’nin cinsiyet eşitsizliği sıralamasında 145 ülke arasında 130’uncu olduğunu söyledi.

ADANA: Erkek şiddeti kurbanlarından Türkan Sarıkaya’nın Adana Adliyesi’ndeki duruşması öncesi Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri ve kadın kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte açıklama yapan CHP Milletvekili Elif Doğan Türkmen, “Kadınlara ve çocuklara yönelik suçlarda ceza indirimi olmamalı” dedi.

MERSİN: CHP İl Başkanlığı önünde toplanan kadınlar “Kadına şiddete hayır”, Kadın kadındır, çiçek babandır” sloganları attı. “Erkeksen öfkeni yen” ve “Kadına şiddete dur demekten vazgeçmem” yazılı dövizler taşıyan kadınlar ellerini boyayıp mor fular taktı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr