Independent gazetesinin Ortadoğu uzmanı Patrick Cockburn, “Türkiye Suriye’de işgal kumarı oynayabilir” başlıklı yazısında, Suriye’de dengelerin Esad yönetimi lehine değiştiğini ve Kürtlerin Türkiye sınırını ele geçirmek üzere olduğunu belirtip “Erdoğan yenilgidense müdahaleyi seçebilir” dedi.

İstihbarat Putin’i uçak için uyarmıştı

Cockburn şu iddiaları dile getirdi: “Türkiye’nin 24 Kasım’da Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını vurmasından bir ay önce Rus askeri istihbaratı Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, Ankara’nın bu yönde planı olduğuna dair uyarmıştı. Yaşananları yakından izleyen diplomatlar, Putin’in istihbarat servisinin uyarısını dikkate almadığını ifade ediyor. Büyük ihtimalle Putin, Türkiye’nin Rusya’yı Suriye’de daha da kapsamlı bir askeri operasyona itmek istemeyeceğini düşündü. Ancak uçağın vurulmasında iyi planlanmış bir pusunun tüm izleri vardı. Rus savaş uçağını düşürmek üzere özel göreve çıkmış gibi duruyorlardı.”

“Erdoğan’ın muhalefeti destekleyip Esad’ı devirme planı yenilgiyle burun buruna. ABD ve Rusya’nın sert tepkisine rağmen yenilgi ve aşağılanmaktansa Ankara harekâtı tercih edebilir” öngörüsünde bulunan Cockburn, Fransız düzensiz savaş ve Ortadoğu uzmanı Gerard Challiand’ın geçen hafta Erbil’de sarf ettiği sözleri aktardı: “Türkiye’nin lideri Erdoğan olmasaydı, Türkler Suriye’ye askeri müdahale yapmaz derdim. Ama lider Erdoğan olduğu için sanırım yapacaklar.” Cockburn “Muhtemelen Putin’in aklında Suriye harekâtının sınırlarına dair net çizgiler vardır” dedi. Avrupa’da yaşayan Suriyeli Kürt lider Ömer Şeyhmus’un şu sözlerini aktardı: “Rusya ya da Suriye ordusu Suriyeli Kürtler için Türkiye’yle savaşa girmez. PYD gücünü abartmamalı. Erdoğan’ın tepkisi öngörülemez.” Yazı, Türkiye askeri müdahale etse bile Suriye’de nihai noktayı ancak ABD ve Rusya’nın koyabileceği görüşüyle bitti.

Cockburn şöyle bir harita çizdi: *Suriye-Türkiye sınırının yarısını ele geçiren YPG, birçok farklı noktada ilerleme kaydedip Dicle-Fırat arasındaki Türkiye-Suriye sınırını tamamen kontrolüne aldı. Cerablus’un batısına 100 km daha ilerlerlerse hem IŞİD’in hem de diğer silahlı grupların ikmal hatlarını keser. Tişrin Barajı’nı ele geçirip IŞİD’in stratejik mevzisi Minbiç’i tehdit eden YPG, Halep’in kuzeyindeki stratejik bölgeyi ele geçirip Afrin’le bağlantıyı sağlamayı da tartıyor. Gelecek birkaç ayda yaşanacaklar, uzun vadeli kazananı belirleyebilir.

Nusra ile Ahrar ‘kanlı bıçaklı’

Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin 10 gün önce rakip İslamcı gruplarla toplantı düzenleyip tek çatı altında birleşmeyi önerdiği iddia edildi. Reuters’e konuşan isyancı kaynaklara göre, Nusra lideri Ebu Muhammed Golani, Ahrar-uş Şam’ın başını çektiği diğer grupların birleşmeyi kabul etmesi halinde örgütün adını değiştirmeye razı geleceğini, ama Kaide’ye biattan dönmeyeceğini söyledi. Toplantı anlaşmaya varılmadan dağılırken, Nusra başarısızlıktan Ahrar’ı sorumlu tuttu. Birkaç gün sonra da İdlib’de çatışmaya giren Nusra ile Ahrar’ın savaşmaya doğru gittiği belirtiliyor. Buna göre Nusra, Ahrar’ı, Ankara’nın paravanı olmak, Müslümanların çıkarları yerine Ankara’nın çıkarlarını savunarak olası Suriye anlaşmasının parçası olmaya çalışmakla suçluyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr