Toplamda 18 kişi resmen suçlanıyor. Bunların 2’sinin Kanada, 2’sinin ABD vatandaşları, geri kalanların Türkiye vatandaşı, 9’unun Erdoğan’ın koruma görevlisi, 3’ünün Türk polisi olduğu ifade edildi.  

ABD’ye gelirse tutuklanacaklar

Dün Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham ile Belediye Başkanı Muriel Bowser gazetecilerin büyük ilgi gösterdiği bir basın toplantısı düzenledi. Salona Erdoğan’ın korumalarının üzerinde “WANTED” (ARANIYOR) yazan fotoğrafları da yerleştirildi. Newsham, “Türk korumaların barışçıl gösteri yapanlara saldırdığını keşfettik. Erdoğan’ın korumaları ABD’ye geri gelirlerse tutuklanacaklar. Bu kesin bir karardır” dedi. “Olaya karışmış başka kişiler de var. Bu kişiler eğer ABD’ye gelirlerse tutuklanacaklar. Kimliğini tespit edemediğimiz kişilerin fotoğraf ve görüntülerini yayınlayacağız. Halktan kimliklerini teşhis etmelerini istiyoruz” diye devam eden Newsham, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gözaltına alınmasını gerektirecek herhangi bir kanıta sahip değiliz” diye ekledi.

 



‘Böyle saldırı görmedim’

“28 yıllık kariyerimde Erdoğan’ın korumalarının yaptığı gibi bir saldırı görmedim” vurgusu yapan Emniyet Müdürü, “Amerika ve özellikle Washington’da barışçıl gösteri bizim için kutsal bir haktır. Sizin görüşleriniz, neyi destekleyip neyi desteklemediğiniz bizi ilgilendirmez. Gösteri hakkına saygı duyar ve koruruz” diye altını çizdi. Washington polisi olayların hemen ardından Jalal Kheirabaoi ve Ayten Necmi’yi, önceki gün de Eyüp Yıldırım’ı “ciddi yaralama” ve “nitelikli saldırı”, Sinan Narin’i de “nitelikli saldırı”suçlamalarıyla tutuklamıştı. New York Times gazetesi Yıldırım ve Narin’i “Erdoğan’ın destekçileri” olarak tanımlarken koruma görevlileriyle resmi bir bağlantıları olup olmadığının bilinmediğini yazdı.

Yakalama emri çıkarılan Kanada vatandaşlarının adları Ahmet Dereci ve Mahmut Sami Ellialti. Hafif saldırı, nitelikli saldırı, ciddi yaralama gibi suçlamalardan Türk güvenlik yetkilisi sıfatıyla arananların isimleri şöyle: Turgut Akar, İsmail Dalkıran, Servet Erkan, Tugay Erkan, Ahmet Karabay, Feride Kayasan, Lütfü Kutluca, Mustafa Murat Sümercan, Gökhan Yıldırım, İsmail Ergündüz, Mehmet Sarman, Hamza Yurteri.

Polis dayak görüntülerini ABD Dışişleri Bakanlığı ve Gizli Servis ile birlikte inceleyip soruşturarak bu sonuçlara vardı. Yakalama emirlerinin nasıl uygulanacağına ABD Dışişleri karar verecek.

Dışişleri’nden tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Cumhurbaşkanlığı korumaları hakkında tutuklama kararının ardından ABD’nin Ankara Büyükelçisi bakanlığa davet ettiğini açıkladı. Büyükelçiye yakalama kararının yanlış, yanlı ve hukuki dayanaktan yoksun kabul edilemez olduğu bildirildiğini söyledi.

Erdoğan'dan koruma kararına tepki: ABD'nin Hans'ı ile mi kendimi koruyacağım?

'ABD'nin Hans'ı ile mi kendimi koruyacağım?' diyen Erdoğan'a yanıt geldi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr