Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin Yeni Güvenlik Konsepti Konferansı'nda konuştu. Erdoğan'ın gündeminde Lozan Barış Antlaşması, HDP'li milletvekillerinin tutuklanması, yurttaki FETÖ operasyonları ve Suriye'de devam eden Fırat Kalkanı Operasyonu vardı.

LOZAN YENİDEN GÜNDEMDE

Lozan Barış Antlaşması'nı yeniden gündemine alan Erdoğan, Lozan'ın bir zafer olmadığını belirtti, "Burnumuzun dibindeki yerler bizden alındı, onunla iftihar edenler oldu. Bu nasıl oluyor ya?" diye sordu.

ÜLKEYİ KARIŞTIRANLAR ONLAR

HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekillerinin tutuklanması hakkında da konuşan Erdoğan, Avrupa'ya tutuklamaların Türkiye'nin "iç işi" olduğu mesajını gönderdi. Erdoğan, "Bizim iç hukukumuza kimse karışamaz. Bizde de hukuk, hukukçu, hakim var. Kusura bakmasın. Onlar kendi işine biz kendi işimize. Bu ülkeye karıştıranlar, onların ta kendisi olmuştur" ifadelerini kullandı.

"MÜMBİÇ'E GİDECEĞİZ"

Suriye'de devam eden Fırat Kalkanı Operasyonu hakkında da konuşan Erdoğan, "Şu anda biz El Bab’a dayandık. Batıdan da El Bab’ı kuşattık. Yetmez oradan da Münbiç’e doğru gideceğiz. Münbiç’te PYD var YPG var. Onlar oradan gitsinler dedik. Gidecekler dediler. Biz tamamen orayı boşaltmalarını istiyoruz. Neden? Orası Arapların toprakları" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Beklentilerini milletinin ve devletinin üzerinde tutan zihniyeti ortadan kaldırdık, kaldırmaya devam ediyoruz. Geçmişte yapılan hatalardan gerekli dersleri çıkararak kendimize aydınlık bir gelecek kurmakta kararlıyız.

- Türkiye gibi kadim medeniyetlerin mirasçısı bir ülkede değişimler çok daha sert yaşanır. Biz devletler tarihi itibariyle 2200 yılı aşkın bir geleneğe sahibiz. Biz kabile devleti değiliz. Ama bu gelenekten geldiğini zanneden gafiller 15 Temmuz'u yapmıştır.

YENİDEN LOZAN AÇIKLAMASI

- Lozan ifadesini kullandığımda birileri rahatsız oldu. Lozan'da işte o 3 milyon kilometre kareden, bir yerler tırmıklandı 780 bin kilometre kare kaldı. Burnumuzun dibindeki yerler bizden alındı, onunla iftihar edenler oldu. Bu nasıl oluyor ya?

"PKK, FETÖ VE DEAŞ'IN ASIL AMACI..."

- Türkiye terör örgütleriyle mücadelesini yürütecektir. Ama kafasını sadece bu soruna gömüp, çevresinden kopmayacaktır. PKK, FETÖ, DEAŞ ve diğer terör örgütlerinin asıl amacının bizi büyük fotoğraftan kopartıp kendi içimize hapsetmek olduğunu çok iyi biliyoruz. Sanmayın ki, PKK'nın asıl amacı ülkemizin belli bir bölgesinde bir devlet kurmaktır. Sanmayın ki, DEAŞ'ın tek hedefi Suriye ve Irak'ta İslam devletidir... Asla. Bu örgütler bunlar için mücadele etmiyor. Bu örgütlere sağlanan muazzam destek, onların söylemlerini hayata geçirmek için verilmiyor. Bu örgütler, diğer güçlerin planlarını rahatça uygulayabilmelerini sağlamak üzere üzerimize salınmış birer araçlar gibi adeta...

- Benim insanım tankın altına yatabiliyorsa ve onlar Allahu Ekber diyerek şehadete koşabiliyorlarsa bu millet yıkılmaz. İşin aslı budur. 29 gece sabahlara kadar demokrasi nöbetini tuttuysalar, işin perde arkasındaki hedef başkadır. Onun adı şehadettir.

"ÇANAKKALE'DE BUGÜNDEN ÇOK DAHA ZAYIFTIK"

- Çanakkale'de bizim elimizde güçlü silahlar mı vardı? Bugüne göre çok daha zayıftık. Oradaki anlayıp neydi; genci yaşlısı hepsi bir şeye inanmıştı. Neydi, şehadet. Ona koşuyorlardı. Ölürsem şehit, yaralanırsam gazi. Ama ne oldu, bu vatan bize öyle kaldı. Gençlerin hepsine sesleniyorum; annenize babanıza şunu söylemeniz lazım: Siz bizi bu vatan için yetiştirdiniz mi? Yetiştirdiniz. Benim mesleğimin hedefinde şehadet, gazilik, bu vatanın geleceği var. Bunu söylemeniz lazım.

ESNAFA UYARI: MEYDAN OKUYACAKSINIZ

- Son dönemlerde hep birlikte bir mücadele veriyoruz. Şuanda teröristi kaçacak delik arıyor. Milletçe, Türkiye genelinde bir mücadele veriyoruz. Bu neyi getirecek biliyor musunuz? Bölgede yaşayan insanımızın özgüvenini artıracak. 'Kepenk indir' dendiği zaman, indiren bir doğulu olmayacak. Artık öyle yok. Bu görev sadece askerin, polisin değil. Senin de görevin. 'Kepenk indir' diyene meydan okuyacaksın. Buna terör örgütüne yardım ve yataklık denir. Başka bir şey denmez. Onun için polisimiz, askerimiz ve köy korucumuzun dayanışma halinde bu işi bitireceğine inanıyorum.

HDP'Lİ TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ İÇİN AÇIKLAMA

- Şu anda en önemli noktadayız. Gerek başbakanımız, bakanımız, tüm yönetici kadrolarımız; hepsi, inşallah bu son safada darbeyi indirecek, bitirecektir. Bugün bir batılı geldi, öğleden sonra cezaevlerindeki milletvekilleriyle ilgili bir karar çıkacaktı. Tabii anlattım ben bu kişilerin ne olduğunu. Yapabiliyorsan; hemen telefon aç, bu Türkiye'nin hukukuna fazla karışmayın. Bunlar öyle kararlı gidiyorlar ki, gönderdiğiniz mektubu hemen size geri iade ederler, fazla uğraşmayın.

"BU ÜLKEYİ ONLAR KARIŞTIRDI"

- Onlarda olunca, iç hukukumuz; Türkiye'de olduğu zaman.... Bizim iç hukukumuza kimse karışamaz. Bizde de hukuk, hukukçu, hakim var. Kusura bakmasın. Onlar kendi işine biz kendi işimize. Bu ülkeye karıştıranlar, onların ta kendisi olmuştur. Şu anda Avrupa'nın değişik ülkelerinde teröristler kol geziyor. Brüksel'in meydanlarında nutuk atıyorlar. Bunları çok iyi bilmemiz lazım.

"ÇIKARLARINA DOKUNACAĞIZ"

- Lozan'daki tüm başarıları elbette takdirle karşılıyoruz ama Lozan tartışılmaz, kutsal bir metin değildir. Elbette tartışacağız. 2023'e yürürken, bir çoklarının çıkarlarına dokunacağımızın farkındayız. Ama yine de yapacağız. İleri yürümezseniz, yerinizde kalmazsınız. Geriler hatta yok olursunuz.

"YENİ TÜRKİYE UFUKTA BELİRDİ"

- 15 Temmuz bu konuda milletimizin ne kadar kararlı olduğunu gerektiğinde hangi fedakarlıkları göze alacağını gösterdi. Ölümden korkmayan milleti durduracak hiçbir güç yoktur. Allah'ın izni ve yardımıyla yeni Türkiye'nin ufukta belirmeye başladığına ben inanıyorum.

"MÜMBİÇ'E GİDECEĞİZ"

- Başta ABD olmak üzere batılılara söyledik. Terörden arındırılmış kuzeyde bir bölge dedik. Evet doğru söylüyorsunuz dediler ama bizimle birlikte hareket etmediler. Şu anda biz El Bab’a dayandık. Batıdan da El Bab’ı kuşattık. Yetmez oradan da Münbiç’e doğru gideceğiz. Münbiç’te PYD var YPG var. Onlar oradan gitsinler dedik. Gidecekler dediler. Biz tamamen orayı boşaltmalarını istiyoruz. Neden? Orası Arapların toprakları. Biz Türkiye olarak gidip oraya yerleşecek değiliz. DEAŞ ile mücadelede kararlı mısınız? Rakka’ya da birlikte müdahale edelim. Ne işin var senin terör örgütüyle? Koalisyon güçleri ile biz bunu yapamıyorsak nasıl devletiz bi? Yazıklar olsun bize.

"TSK, POLİS VE YARGININ İÇİNDE HALA FETÖ'CÜLER VAR"

- Hala silahlı kuvvetlerimizin, polisimizin, yargının içinde bunlar var. Devletin çeşitli kurumları içerisinde hala bunlar var. Sorumluluk makamında olan bir cumhurbaşkanınız olarak söylüyorum, çünkü bu ülke bizim. Gereği neyse bunu yapacağız. Çünkü, ecdat bize bunların mantalitesi içerisinde bir ülke devretmedim.

"OHAL BİTTİKTEN SONRA DA SÜRECEK"

- Milletvekillerinden, belediye başkanlarına varıncaya kadar bedelini ödüyorlar, ödemeye devam edecekler. İş dünyasında, Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesi son teröriste kadar, etkisiz hale getirene kadar devam edecek. Bu mücadele OHAL bittikten sonra da sürecektir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr