Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Ekonomi Şurası'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündemi 'istihdam seferberliği'ydi. Ekonomideki kötü gidiş için, "Son dönemde yaşanan gelişmelerin turizm ve ihracatta yarattığı etkilerin farkındayız" itirafında bulunan Erdoğan, "Enflasyon için bazıları farklı şeyler üretiyorlar. Domates fiyatları artmış, patates fiyatları artmış. Hepsi hikaye. Enflasyon neticedir, faiz sebeptir" diye konuştu.

"EKONOMİK TERÖR ESTİRMEK SURETİYLE..."

"Türkiye ne zaman güvenlik sorunlarıyla karşılaşsa döviz-faiz manipülasyonları, üreticiyi ürkütmeye yönelik taktikler zuhur ediyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının attığı adımın altında ne yatıyor. Orada da ekonomik terörü estirmek suretiyle acaba Türkiye'yi nasıl ürkütürüz gayreti içindeler" diye konuşan Erdoğan, "İstediklerini alamayacaklar. Kredi derecelendirme kuruluşlarının iradesi bu topluluğun iradesinin üstünde değildir. Bazı çevrelerin de bu koroya katıldıklarını görüyorum. Hepimizin aynı gemide bulunduğunun farkında olmayan birileri, sırf kaptanı sevmedikleri için geminin dibini delmeye, direğini de devirmeye çalışanlara destek veriyor. Hamdolsun, milletimiz tüm bu oyunları görüyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Küresel finans krizi başladığından bu yana Avrupa'da istihdam 6 milyon azaldı. Biz ise 6,5 milyon ilave istihdam sağladık. Son dönemde yaşanan gelişmelerin turizm ve ihracatta yarattığı etkilerin farkındayız.

"VALİLERİMİZE TALİMATIMI VERİYORUM..."

- İnşallah yıl sonunda her ilin, her sektörün istihdam şampiyonlarını birlikte ödüllendireceğiz. Bugün başlattığımız seferberliğine tüm milletimizi katılmaya davet ediyorum. Valilerimizin bu meseleyi yakından takip etmesi adeta bire bir markaj yapması gerekiyor. Valilerimize talimatımı veriyorum; istihdam seferberliğine en iyi neticeyi almak üzere şehirlerimizin tamamı katılacaktır. Aynı zamanda belediyelerimizin de bu istihdamda yer almasının çok çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum.

ÖZEL SEKTÖRE DESTEK

- 500 bin ilave istihdam çalışmasını zaten başlatmış durumdayız. Şimdi bunu daha üst seviyeye çıkaracağız. Özel sektöre gereken desteği sağlayacağız.

"ENFLASYON YORUMU: DOMATES FİYATLARI ARTMIŞ, PATATES FİYATLARI ARTMIŞ... HEPSİ HİKAYE"

- Ülkemizin faiz politikasından şikayetçiyim. Bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz. Bu faiz politikası aslında bir sömürü aracıdır. Kalkıp Merkez Bankası'nın ilan ettiği faiz oranını ikiye katlayarak, yüzde 17 ile bu ülkede biz bir yere varamayız. Onun için finans sektörünün patronlarını insafa davet ediyorum. Başta tabii kamu bankaları olmak üzere... Bunu kararlı bir şekilde, bu adımı atmaya mecburuz. Enflasyon için bazıları farklı şeyler üretiyorlar. Domates fiyatları artmış, patates fiyatları artmış. Hepsi hikaye. Enflasyon neticedir, faiz sebeptir. Enflasyonu doğuran bir numaralı sebep faizdir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr