Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'nda konuştu. Erdoğan'ın gündeminde iş sağlığı ve işsizlik vardı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada yükselen işsizliğe reçete yazmaya çalıştı.

Salondaki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelerine seslenip, sayılarının bir buçuk milyon olduğunu hatırlattı. "Buradaki her üye, bir kişi işe alsa bir buçuk milyon işsize iş imkanı sağlamış oluruz" diyen Erdoğan, "Bir kişiyi yanınza aldığınzı zaman batar mı? Aksine bereketlenir orası. Öldüğümüzde bu paralar bizimle gelmeyecek. Para bu dünyada kalacak. İnsanlara iş kapısı açalım" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Yılda yaklaşık 360 bin işçi bu nedenlerle hayatını kaybediyor. Bu rakamın 22 binini okulda olması gereken çocuk işçiler oluşturuyor. Sadece bu rakamlar bile üzerinde düşünülmesine gerek bi konu olduğunu gözler önüne seriyor.

- Kar marjlarını artırmak için insan hayatını tehlikeye atarak kazanılan para bizim için haramdır. Bu kazanmak değil çalmaktır

- İnsanı sadece üretim aracı olarak gören anlayış insanı makineleştiren anlayış insan yaşamını değersizleştirmektedir. İnsana bu şekilde yaklaşanlar, üretim maliyetlerini düşürmek, karlarını artırmak isteyenler insanlara olması gerektiği gibi yaklaşmaz. Ben bu yaklaşımı kabul etmiyorum.

"NE OLUR..."

- Ben buradan başta devlet olmak üzere işverenlerimize sesleniyorum, ne olur ücret takdirini yaparken işçinin alın terinden sömürmek suretiyle kazanma anlayışını bir kenara koyun. Bilin ki işçinin alın terinin hakkını vermek, sizin bereketinizi daha da artıracaktır, sizi daha da zengin kılacaktır

- Bu şekilde yaklaşanların kazançları biizim felsefemize göre haramdır. Biz insana makine gibi, hammade gibi, sermaye gibi, üretim aracı olarak bakamayız. Bizim anlayıımızda insan homoekonomikus değildir.

- İşçilerimizin de gerekli hassasiyeti göstermesi ve dikkatli olması gerekmektedir.

- TOBB'un üye sayısı bugün bir buçuk milyonu bulmuş durumda. Buradaki her üye, bir kişi işe alsa bir buçuk milyon işsize iş imkanı sağlamış oluruz. Bir kişiyi yanınza aldığınzı zaman batar mı? Aksine bereketlenir orası. Öldüğümüzde bu paralar bizimle gelmeyecek. Para bu dünyada kalacak. İnsanlara iş kapısı açalım.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr