Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bloomberg televizyon kanalına verdiği mülakatta, kredi derecelendirme kuruluşlarından not indirimi gelmesinden endişe duymadığını söyledi.

Ancak tasarruf açığı olan Türkiye’de yabancı yatırımcı oldukça önem taşıyor. Yabancı yatırımcının bir ülkeye yatırım yaparken önemsediği konuların başında da kredi derecelendirme kuruluşlarının o ülke hakkındaki değerlendirmesi geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu genel görüşmeleri için gittiği New York’ta, Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Mickelthwait’e gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Derecelendirme kuruluşlarının hatalar yaptıklarını ve bu hataları kasıtlı olarak gerçekleştirdiklerini” belirten Erdoğan, “Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmelerini hiç dikkate almıyorum” dedi.

Faiz indirimi sürmeli

Öte yandan Erdoğan, faiz indirimlerinin devam etmesi ve indirimde bankaların Merkez Bankası’nı takip etmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan daha düşük faizlerin, daha düşük enflasyon getireceğini önermesini de yineledi.

Bu hafta yapılan faiz indiriminin “dikkatli ve dengeli” olduğunu söyleyen Erdoğan, ABD, Japonya ve Avrupa’yı işaret ederek, düşük faizlerin enflasyonun 8 seviyesinin üzerine çıkmasını engellemeye yardımcı olacağını belirtti.

Faizlerin olabildiğince aşağıya gelmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, Merkez Bankası’nın da “FETÖ’cülerden temizlenmesi” gerektiğini vurguladı.

‘Kur kendini korudu’

Erdoğan “2013 yılından bu yana Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 40 oranında değer kaybetmesini nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna ise “Kurlarda bazılarının beklediği gibi aleyhte bir patlama olmadı. Darbe girişiminden sonra bile kurlar kendini korudu. Türkiye 29 çeyrektir büyüyor, mali disiplin sürüyor. Dolayısıyla yatırımcı ürkmedi” yanıtını verdi.

‘Bedelini öderler’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, John Micklethwait’in, “Yabancı yatırımcılar bilhassa Türkiye’de yapılan darbe girişimiyle ilgili endişeli. Basın özgürlüğü konusunda 120 gazeteci hapiste, bu konuyu nasıl yorumlarsınız? Terörist mi, yoksa basın özgürlüğü konusunda sorun mu var” şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Verdiğiniz rakamlar doğru değil. ABD’de herhangi bir medya mensubu içeri alındığında ben kalkıp da ABD’nin yönetimini suçlayamam. Medya mensubu, darbe girişimini eğer yazılarıyla destekliyorsa bizim hukuk sistemimiz içinde bu suçtur. Bu suç olduğuna göre bunun bedelini ödemesi gerekir. Siyasetçi bunun bedelini ödüyor da medya mensubu mu ödemeyecek.”

Yatırım yapılabilir ülke olmak neden önemli?

Cari açığı yüksek olan Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yabancı kurumsal fonların bazıları, kendilerini sadece yatırım yapılabilir nota sahip ülkelere yatırımla sınırlandırıyor. Fonlar, genelde başlıca üç kredi derecelendirme kuruluşunun en az ikisinden yatırım yapılabilir not alan ülkeleri tercih ediyor. İstihdam artışı için gerekli olan doğrudan yabancı yatırım girişi yılın ilk yarısında 2.2 milyar dolara indi. Türkiye’de tasarruf oranı ise yüzde 14’lerde bulunuyor. Avrupa’da yüzde 21 olan bu oran, dünya genelinde ortalama yüzde 25’i buluyor.

‘Faiz lobisi’yle buluştu

Erdoğan, ABD’li üst düzey yatırımcılarla düzenlenen yuvarlak masa toplantısına da katıldı. Bloomberg Üst Yöneticisi (CEO) Michael Bloomberg tarafından düzenlenen toplantıda, aralarında paranın patronları Henry Kissinger, James Rothschild, EMEA Citi İcra Başkanı James C. Cowles, Blackstone Başkanı Hamilton E. Jones, BBVA İcra Kurulu Direktörü Jose Manuel Gonzalez-Paramo’nun da olduğu çok sayıda yatırımcı ve iş insanı yer aldı. Erdoğan, piyasalardaki her iniş çıkışın sorumlusunu ‘faiz lobisi’ olarak tanımlarken, önceki akşam buluştuğu iş insanlarının da olduğu küresel güçlere işaret etmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr