Hesap insanlık değil

 

Veli Ağbaba (CHP Genel Başkan Yardımcısı):

AKP hükümeti, bir nüfus kağıdı ile hiçbir sorunun ortadan kalkmayacağını aslında biliyor. Ama hesap zaten insanlık değil, hesap başka. Kamplarda küçük çocuklara sistematik tecavüzler yaşanıyor, küçük kızlar alınıp satılıyor ve bunları yapanlar korunuyor. CHP olarak raporumuzda da açıkladık. Mültecilerin yüzde 70’i burada kalacak gibi gözüküyor. Bu insanların entegrasyonunu sağlamak durumundayız. Yoksa bir suça sürüklenme dalgası ile karşılaşacağız. Biz uluslararası hukuk çerçevesinde, insan hakları odaklı bir entegrasyonu savunuyoruz. AKP gibi siyasi hesaplar peşinde değiliz. 21. yüzyılda böylesi bir düşünce sadece ‘akıl dışı’ tanımı ile ifade edilebilir.

Nüfus yapısı değişir

 

Erdoğan Toprak (CHP Milletvekili):

AKP, Suriyelilere vatandaşlık vererek Alevi ve Kürt nüfusun yoğun olduğu yerlerde, demografik değişime gitmeyi düşünüyor olabilir. Devreye sokulan bir plan var. Bu plan, bölgelerdeki nüfus yapılarını ve AKP’nin çok az oyla milletvekiline tekabul edebilecek yerlere nüfus kaydırmaları şeklinde. Çadırda yaşayan bir insanı TOKİ mantığı ile bir ev verdiğinizde gider orada yaşar, orada da otomatik olarak ‘benim varlık sebebim AKP’nin varlığına bağlı’ mantığıyla hareket eder. Bu kendi içinde çatışma yaratır, zaman zaman bölge halkının Suriyelilerle çatışması olarak karşımıza çıkar. Buradaki durum Suriyelilere sahip çıkmak değil, kendilerine potansiyel oy deposu yaratmaktır.

Ciddi sıkıntı yaratır

Doç. Dr. Didem Danış (Sosyolog):

Vatandaşlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Fakat burada şöyle bir sorun var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her zaman ki gibi kendi başına bunu ilan etmesi, bir tartışma olmadan böyle bir vaatte bulunması toplumda bir gerilim ve sıkıntı yaratabilir. Suriyelilerin vatandaşlığa alınmasının sosyolojik olarak yansımaları her yerde farklı olur. Heryerin kendine has yapısından kaynaklı farklılıklar yaşanıyor. Batıda ki örneklerde kademeli olarak hakların verilmesi ve son aşamada vatandaşlığa geçilmesi olur. Bizden biri hiçbir toplumsal düzeyde kamuoyunda bu konu tartışılmamışken böyle bir kararın alınması ciddi sıkıntıların yaratacağını düşünüyorum.

Önce mülteci yapın

Volkan Görendağ (Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü ):

3 milyonu aşkın kişinin acil çözülmesi gereken sorunları varken “vatandaşlık verebiliriz” açıklamaları yanlış. Bunun politika aracı haline getirilmesi birçok soruna neden olabilir. Türkiye Cenevre Sözleşmesi’ne çekince koyarak imzalayan tek Avrupa ülkesi. Yani kalıcı mülteci statüsü alabilecek tek grup, Avrupadan gelen mülteciler. Bu insanların mülteci statüsününde bile olmadan, vatandaşlığını tartışıyoruz. Suriyeliler, politika malzemesi haline geldiğinde ne yazık ki toplumsal kamplaşma ve buna bağlı olarak Suriyelilere yönelik ırkçı söylemlerde yükselebilir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr