BBC Türkçe'nin haberine göre, gelişmeleri Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders açıkladı. Kapalı kapılar ardında yoğun temaslar sürdürüldüğünü aktaran Koenders, Umar hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının Türk yargısı tarafından kaldırdığını, Umar’ın soruşturmaya ilişkin gelişmeleri Hollanda’da takip edeceğini belirtti.

Umar’ın Hollanda’ya dönüşü için, “Bu çok güzel bir haber. Eve dönmesi çok güzel” diyen Koenders, Umar hakkında ‘devlet büyüklerine hakaret’ suçlamasıyla dava açılıp açılamayacağının henüz belli olmadığını söyledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de haberi Twitter hesabından duyurdu. Rutte, “Güzel haber. Ebru Umar Hollanda’ya geliyor. Bu güzel bir gelişme” diye yazdı.

Ne olmuştu?

Umar, geçtiğimiz günlerde Rotterdam başkonsolosluğunun Hollanda’daki Türkiye kökenli yurttaşlara yaptığı ‘muhbirlik’ çağrısını sert bir dille eleştirmiş, Twitter hesabından “Türk konsolosluğunun çağrısını destekleyenler, Naziler gibi muhbirlik yapsın. Hollanda’da Sultan Erdoğan, 1923 yılında, cumhuriyetin kurulmasından bu yana tanıdığım en megolaman diktatör, hakkımda ihbarda bulunsunlar… Sadece şunu söyleyebilirim; go f… yourself” diye yazmıştı.

Umar, nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından yurtdışı yasağı konarak serbest bırakılmıştı.

Yaşananların ardından Türkiye vatandaşlığından çıkmak için avukatına talimat verdiğini belirten Umar, “Avukatım, şimdi beni Türk vatandaşlığından kurtarmak için yardım edecek. Anne-babam da çocukları için tek vatandaşlığın daha akıllıca olduğunu artık anlamışlardır” demişti.

Hollanda’nın Lahey kentinde doğup büyüyen Umar, anne ve babası Türkiye kökenli olduğu için doğrudan Türk vatandaşlığına sahip olmuştu. Daha önce de vatandaşlıktan çıkmak isteyen Umar, ailesinin bu karara sıcak bakmamasından dolayı vazgeçmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr