Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen '79 Milyon bir bayrak altında bayramınız mübarek olsun' etkinliğine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada kayyım atamalarına ilişkin tepkileri eleştiren Erdoğan, "Bize seçilmişler nasıl alınır diye soruyorlar. Bal gibi de alınır" dedi. İdam tartışmalarına ilişkin AB'den gelen eleştirilere tepki gösteren Erdoğan, "İdam tartışması bazı avrupalı liderler 'Siz idamı savunuyorsunuz' diyorlar. 'Bakın, siz bizim yaşadıklarımızı yaşamadınız' dedim. Bunun kararını verecek olan Avrupa değildir, kararı verecek olan millettir, parlamentodur" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"DÖKTÜKLERİ KANDA BOĞACAĞIZ"

Salonu tamamen dolduran yaklaşık 2 bin kişilik coşkulu bir kalabalığa hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Van'da gerçekleştirilen terör saldırısına değindi. Erdoğan, Türkiye'nin farklı etnik kökenden gelen vatandaşlarla tek millet olduğunu söyleyerek "Biz şu mübarek Ramazan bayramının birinci gününde Van'da bin kilo bombayı patlatan alçakları, er ya da geç, döktükleri kanda boğacağız. Bunun hiç Lam'ı, Cim'i yok" dedi.

ONLAR KAÇACAK, BİZ KOVALAYACAĞIZ

Tek devlet vurgusunu da yineleyen Erdoğan, "Devletin içinde devlet asla olmaz. Paralel devletmiş, bilmem ne devletmiş, şuymuş buymuş, vesaire olmadı, olmayacak. Onun için de, Pensilvanya'ya mı kaçar? Başka yere mi kaçar ? Nereye kaçarsa kaçsın, sonuna kadar inlerine girdik, giriyoruz. Onlar kaçacak, biz kovalayacağız" diye konuştu.

İDAM TARTIŞMALARINA YANIT VERDİ

Salondan yükselen "İdam isteriz" sloganları üzerine bu konudaki görüşünü tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Parlamento bununla ilgili karar verdiği anda, kimsenin buna karşı çıkma yetkisi yoktur" dedi. AB'den gelen idam eleştirilerine de değinen Erdoğan, "Kusura bakmayın, bunun kararını verecek olan AB değildir. Bunun kararını verecek olan, Türkiye Cumhuriyetinin Parlamentosu'dur, Milletidir" diye konuştu.

15 Temmuz'un son olmadığını Türkiye'ye karşı oynanan oyunun büyük olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimiz bizden bu oyunu bozmamızı istiyor ve bekliyor. Bunun için öncelikle FETÖ denilen bu terör örgütünü tüm unsurlarıyla bir daha milletimize ihanet edemeyecek hale getirmek mecburiyetindeyiz" dedi.

"BAL GİBİ DE ALINIR"

28 Belediyeye Kayyım atanmasıyla ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "28 Belediye başkanı görevden alınmıştır. Bazıları 'seçilmişler' diyor, 'görevden nasıl alınır'.... Bal gibi de alınır. Seçilmiş olmak, size sınırsız devlet, millet aleyhinde tasarruf yetkisini vermez. Çalışma alanın neyse, bu alan içerisinde çalışacaksın. Düşünebiliyor musunuz? Bir belediyenin makam aracı, eylemde kullanılır mı? Bunlar kullandılar. İşte şimdi bunun bedelini ödüyorlar ve ödemeye devam edecekler" diye konuştu.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNİ VE REJİMİ DESTEKLEYEN HER ÜLKE AKAN KANA ORTAKTIR"

Konuşmasının devamında sözü Suriye'ye getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sabah akşam terörden ve terörün sonuçlarından şikayet ettikleri halde, bölgede terör örgütlerinin açıkça arkasında duran ülkelerin riyakarlığından bıktık usandık. Suriye'de 5 yılda 600 bine yakın masumu katleden terör örgütlerini ve rejimi destekleyen her ülke akan kana ortaktır" dedi.

"SURİYE'DE SAHADA DAHA ETKİN OLMA KARARI ALDIK"

"Türkiye krizin ilk gününden beri insani boyutta üzerine düşeni yaptı, yapmayı da sürdürüyor" diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat geldiğimiz noktada artık konu Suriye meselesi olmaktan çıkmış, Irak meselesi olmaktan çıkmış, ülke ve millet olarak kendi beka meselemiz haline dönüşmüştür. Bunun için terör örgütleri karşısındaki ilkeli tavrımızdan taviz vermeden, sahada daha etkin olma kararı aldık."

"İNŞALLAH SURİYE'DEKİ ATEŞKES DAİMİ OLACAK"

Bayram sebebiyle Suriye'de devam eden ateşkese de değinen ve iki üç köyde sıkıntılar olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O da aşıldığı andan itibaren 48 saat, başarılı bir şekilde aşılırsa, ondan sonra buna bir hafta daha ilave edilecek, bir hafta daha başarılı bir şekilde devam ederse, temennim odur ki, İnşallah bu ateşkes daimi hale gelmiş olur" dedi.

"SURİYE SURİYELİLERİNDİR"

Kimsenin Türkiye'yi Suriye'de farklı hedefler peşinde koşan bir ülke olarak gösteremeyeceğini söyleyen Erdoğan, "Bizim Suriye'de toprak diye bir meselemiz yoktur. Suriye, Suriyelileirinder. Bu böyle bilinmeli" diye konuştu.

"ONLARA KÖTÜ BİR HABERİM VAR"

"Geçtiğimiz 13 yılda özellikle de son 3 yılda gösterdiğimiz güçlü duruşla pek çok kimseyi rahatsız ettiğimizi biliyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

Onlara kötü bir haberim var. Önümüzdeki günlerde, çok daha fazla rahatsız olacaklar. Ülkemizin ve milletimizin aydınlık geleceği için hep birlikte daha çok çalışacağız...



GÜL'DEN HUKUK DEVLETİ HATIRLATMASI

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, "79 Milyonun sorumluluğu ve geleceği hep üstümüzde. Bir taraftan geçmişle uğraşırken, Türkiye'ye bu karanlık sayfayı açan, Cumhurbaşkanına suikast teşebbüsünde bulunan, TBMM'yi bombalayanların cezalarını vermek.... Bütün bunları yaparken de onların yaptığı gibi vahşice değil, bir hukuk devleti içerisinde bunları yapmak.... Onlar vahşice yaptı, biz ise bir medeni devlet, bir hukuk devleti nasıl hareket ederse öyle hareket edilmesi gerekir. Bu uğurda da hiç kimsenin yaptığı suç yanına muhakkak ki kalmayacaktır" dedi.

MÜCADELENİN METODU OLMALI

FETÖ ile mücadelede bir metot izlenmesi gerektiğini belirten Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu dikkate kaçırmamamız gerekir ki, vaktiyle öyle veya böyle bunların peşine düşüp katılan iyiniyetli insanlar ki, İslam tarihine baktığımızda 10'uncu 11'uncu yüzyılda da vardır... Bir tarafta hizmet, bir taraftan karanlık yüzleri olan, bir taraftan suikastları yapanlar, bir taraftan en karanlık işleri yaparken, bir taraftan da başka yüzleri olanlar...Maalesef tarihte çok olan bu yapılanmayı, bu yüzyılda da bizim karşımıza çıkmış oldu, görmüş olduk. Bir taraftan bir farklı yüz ama diğer taraftan da bütün suçları, bütün kötülükleri işleyebilecek kin ve asabiyet içerisinde olanlar. 15 Temmuz'da bu iki yüzün ortaya çıkması, onlara inanan iyi niyetli insanları şaşırtmıştır. Ve onlara da büyük bir şok yaratmıştır.

Dolayısıyla onları ayıklayıp, onları da tamamen kurtarmanın ve onları da tamamen bu yapıdan uzaklaştırmanın ve gönüllerinde hiçbir iz bırakmayacak biçimde onları kopartmanın da bir metodu olmalı..."

DAVUTOĞLU: ASKERLERİMİZE SELAMLARIMIZI İLETMEK İSTİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önce Eski Başbakan AKP Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de birer konuşma yaptı.

Suriye'de DEAŞ terör örgütüne ve zalim bir rejime karşı birlikte mücadele edildiğini söyleyen Davutoğlu, "Allah onların yardımcısı olsun. Biz İstanbul'da bu huzur ortamında bayramı idrak ederken, Cerablus'ta Mehmetçiğimiz, onlarla birlikte mücadelede eden Özgür Suriye Ordusu mensuplarıyla birlikte, DEAŞ terör örgütünü Suriye topraklarından ve sınırımızdan uzaklaştırmak için büyük bir mücadele veriyorlar. Buradan al bayrağımızın mücadelesini veren askerlerimize selamlarımızı iletmek istiyoruz. Onlar Cerablus operasyonuyla, bir taraftan PKK-FETÖ ile mücadele ederken, diğer taraftan sınır dışında Türkiye'nin caydırıcı gücünü ortaya konulabileceğini bir kez daha gösterdiler. Ak parti hükumetlerinin Suriye politikasını eleştirenler, bugün Cerablus'ta 5 yıldır birlikte mücadele eden ÖSO ve Suriyeli kardeşlerimizin Türkiye'ye sadakatini gördükçe herhalde tekrar düşünme ihtiyacı içindedirler" diye konuştu.

 

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr