Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Anayasa konulu toplantıda konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Yeni Anayasa da milletimizin en güçlü talebi haline dönüşmüştür. Milletimiz STK'lar aracılığıyla konuya el koymuştur. Bu tür toplantılar ve çalıştaylarla tüm kesimleri içine alan tüm kesimlerin ihtiyaçlarını yansıtan yeni anayasa süreci hızla olgunlaşacaktır.

Bu mesele millidir, yerlidir. Mili ve yerli olan her meselede ben de varım. Açık söylüyorum. Bugüne kadar yazılan anayasaların tamamı ithaldi. Şimdi biz yerliye ve milliye dönmeliyiz. Biz yeni anayasa dedikçe birileri çok ciddi şekilde rahatsız oluyor. Yeni anayasaya karşı olanlar eski anayasadan memnundur demek.

Eskilerin güzel bir sözü var; tatbiki mümkün olmayanın ıslahı da mümkün olmaz.

2011 seçimlerinin ardından ciddi bir adım attık. Yüzde 60'lık çoğunluğa sahip olmamıza rağmen eşit sayıda komisyon üyesi aldık. Fakat diğer partiler anayasa metni oluşturmak için değil engellemek için hareket ettikleri için çalışmalar akamete uğradı.

İşte seçimler yapıldı; 7 Haziran 1 Kasım... Mevcut anayasa bu vücuda dar geliyordu dar. Artık burada yapılması gereken topu taca atan tavırlar yerine tekliflerin ortaya konulmasıdır.

ANAYASA METİNLERİ DAYATMADIR

Bizdeki anayasa metinleri dayatmadır. Bu yeni anayasa ruhuyla diliyle yöntemiyle milletimizin birikimini özlemlerini yansıtan bir metin olmalıdır. Millet kendini görmelidir. Hukukta usul bilimde yöntem en az esas kadar önemlidir. Usulü çok iyi belirlemeliyiz. 2011'deki usulün sonuç vermediğini gördük.

Çıkıyor Anamuhalefetin Başkanı çıkıyor barı anlaştıklarımızı Meclis'ten geçirelim diyoruz. Tamam diyoruz. Ama 4 parti de imzalasın diyorlar. Ama parafları var. Değerli kardeşlerim inanmak samimi olmak çok ayrı bir şey. 60 maddede 4 parti temsilcilerinin onayı var. Gene Başkanların buna evet demesi lazım. Şu anda 60 madde bu haliyle duruyor. Kimin dürüst olduğunu öğrenmek bakımından 60 maddelik çalışma çok önemli bir ispattır.

Şimdi STK'lar aracılığıyla yeni bir nayasa yazım süreci yürütmeliyiz. Seçkinci değil kapsayıcı. Türk tipi başkanlık diyorum ya, işte bu konuda da Türkiye modeli anayasa hazırlama modelini ortaya koyabilmeliyiz. Bu millet içinden bir anayasa yazabilecek kadro hazırlayamadı mı ya?

Millet hazır da ben elitim diyen siyasiler buna hazır değil. Millet meydanlarda kükrüyor. Milleti merkeze alan kadim yönetim geleneğimize yaslanan anayasa Türk Tipi Anayasa'dır.

Hukukun üstünlüğü konusunda da hiç birimizin itirazı olamaz. Kanunların üstünlüğü derseniz orada itirazım olur. Yeni Anayasa'nın ruhu çatışma yerine uyum ve denge üzerine bina edilmeli.

Biz Parlamenter sistermin ülkemizde miyadını doldurduğuna inanıyoruz. Yeni Türkiye'nin inşaası sürecinde Başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

BAŞKANLIK SİSTEMİ TAYYİP ERDOĞAN'IN KİŞİSEL MESELESİ DEĞİLDİR

Önce şu yalnışı peşinen düzeltmek istiyorum. Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan'ın kişisel meselesi değildir. Ben bunu belediye başkanlığım döneminde de Başbakanlık döneminde de  Cumhurbaşkanlığım döneminde de anlattım. Biz dersimizi iyi çalışıyoruz. Konu şahıs değil ülkenin geleceği meselesidir.

Başkanlık sistemi doğru olacaksa bunun tartışılması ve hayata geçirilmesi gerekir. Bu tartışma yeni değil. Her dönemde bu mesele konuşuldu.

Halkımızın başkanlık sistemiyle ilgili bilgilendirilmesi, TV'ler ve gazetelerde bunun anlatılması milletimizin bilgilendirilmesi çok büyük öneme sahip.

KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN

Üniversitelerimizin hukuk fakültelerinde artık tartışılır noktaya gelindi. Paneller sempozyumlar başladı başlayacak. 10 Ağustos 2014 itibariyle Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle bu süreç başladı. Halkın seçtiği Cumhurbaşkanının sadece sembolik konumda durması düşünülemez. Aslına bakılırsa Meclis'in seçtiği Cumhurbaşkanlarının siyasi gündemin dışında kaldığını söyleyebilmemiz mümkün değil. Biz bu gerçeği 2003-2007 yılları arasında tecrübe ettik.

Seçim sürecinde iç ve dış politika alanında tahaaütte bulunan Cumhurbaşkanı sözlerinin arkasında durmak zorundadır. Sandıktan çıkan Cumhurbaşkanının bir kenarda oturmasını bekleyen Türkiye'yi tanımıyor ve siyaseti de bilmiyor demektir. Benim tanıdığım millet buna izin vermez.

İleriye doğru atılmış ancak yarım kalmış adımı tamamlamamız gerekiyor. Hem seçilmiş başbakan hem de seçilmiş Cumhurbaşkanı ile bu sürecin yürümesi fevkalade zordur. Aynı siyasi gelenekten gelmemiş Cumhurbaşkanı ile ben çalıştım. Ne getirdiğini ne götürdüğünü biliyorum. Damdan düştüm. Aynısı yarın değişik siyasi anlayışla olursa bu iş nasıl yürüyecek? Nasıl birbirine saldırılar olduğunu görmedik mi? Bundan ders çıkarmayacak mıyız? Meclis'in seçtiği Cumhurbaşkanlarının hükümetlere nasıl güçlük çıkardığını biliyoruz. Bu kriz halinin ortaya çıkmasını beklemeden yarım kalan işi sistemi tamamlamak yani Başkanlık Sistemine geçmektir. Yeni anayasanın bu anlayışla hazırlanması en doğrusudur.

Benim teklifim kararın milletimize bırakılmasıdır. Hem parlamento bir karar vermelidir ama parlamento kararı sonrasında millete gidilmelidr. Nihai kararı vekiller değil asiller olan miller vermelidir.

AT SAHİBİNE GÖRE KİŞNER

Halkın seçtiği bir sistemin 40 yıllık siyasi tecrübeme dayanarak milletimizin talebi olduğumuzu biliyorum. At sahibine göre kişner derler. Her sistemi işletecek olan orada sorumluluk üstlenen kişilerdir. İyi bir sistem vasat kişilerle işleyebilir. Ama bizdeki sistem krizlere çok açıktır. Bunun bedelini millet olarak ödüyoruz. 94 ve 2001 krizleri dünyada sorun yaşanmadığı dönemlerde kendi iç meselelerimiz nedneiyle ortaya çıkan krizlerdir. 2008 yılındaki kriz pek çok ülkeyi kasıp kavurdu. Bizde ise teğet geçti. Bizde istikrar vardı. Güçlü bir tek parti hükümetine sahip olmasaydık küresel krizin bizi nasıl bir duruma düşüreceğini düşünmek bile istemiyorum.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr