Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün kısa bir gezi için Türkiye’ye geliyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve başkanvekili Frans Timmermanns ile birlikte Gaziantep’te temaslarda bulunacak olan Merkel, Brüksel’in desteğiyle kurulan mülteci merkezi ile okul ve hastaneyi ziyaret edecek. Türkiye ziyareti Merkel için ise epey zor bir döneme denk geliyor. NDR televizyonunun yayımladığı “Erdoğan Şarkısı” ile başlayan, ZDF-Neo’daki “Erdoğan şiiri” ile ayyuka çıkan Berlin- Ankara krizi, Alman ARD televizyonunun Kahire ofisi şefi Volker Schwenck’in “güvenlik” bahanesiyle Türkiye’ye sokulmamasıyla yeni bir seviyeye ulaştı. Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti SPD, Merkel’in Ankara ile çok daha açık konuşmasını talep etti. Yeşiller Partisi ise Türkiye’deki basın özgürlüğüne dikkat çekmesini istedi. Sol Parti ise Kürt meselesi, insan hakları ihlalleri, basın özgürlüğü konularında tavrını ortaya koymasını istedi.

ZDF’nin dün sonuçlarını açıkladığı ankete göre, beş Almandan dördü, Merkel’in Erdoğan’a çok müsamaha gösterdiği görüşünde. Ankete katılanların yüzde 80’i de Türkiye’nin güvenilir bir partner olmadığını düşünüyor.

KÜPELİ JEST - Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann dün kente giderek Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret etti. Büyükelçinin eşi Marion Erdmann’ın taktığı Türkiye ve Almanya bayraklarından oluşan küpesi büyük ilgi gördü.

Tusk: Para için pazarlık yaparız ama değerlerde asla

AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk, birçok Avrupa ülkesindeki gazetelerde yayımlanan yazısında Avrupa’nın sığınmacı akını konusunda yardım için Türkiye ile pazarlık yaptığını ancak ifade özgürlüğünün pazarlıkların parçası olamayacağını söyledi. Tusk, Erdoğan’ın bu mesajı alması gerektiğinin altını çizdi. Tusk yazısında “Değerlerimizi dünyaya empoze edemeyiz ama onlar da kendi standartlarını bize edemez” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr