676 sayılı KHK ile rektörlük seçimlerinin kaldırılmasının ardından 12 Temmuz'da rektörlük seçimlerinin tamamlanmasına rağmen rektör ataması yapılmayan Boğaziçi Üniversitesi'nin yeni rektörü belli oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, öğretim üyerinin yüzde 90'ının katıldığı seçimlerde yüzde 86 oy alan ve YÖK tarafından tek isim olarak Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen  Prof. Gülay Barbarosoğlu yerine Prof. Mehmed Özkan'ı rektör olarak atadı. Prof. Özkan, 12 Temmuz'da yapılan seçimlerde aday olmamıştı. 

Son dönemin en yüksek katılmlı rektörlük seçiminde, 403 katılımcıdan 348’inin oyunu alan Barbarosoğlu’ya en yakın isim 40 oy ile Prof. Dr. Vedat Akgiray'dı.

Barbarosoğlu seçimlerde yüzde 86 oy almıştı

Seçim sonucunda adayların aldığı oy sayıları şöyle:

Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu 348
Prof. Dr. Vedat Akgiray 40
Prof. Dr. Esra Battaloğlu 1
Prof. Dr. Betül Tanbay 1
Prof. Dr. Cem Say 7
Prof. Dr. Levent Kurnaz 2

Cumhurbaşkanı doğrudan rektör atayabiliyor

Resmi Gazete’de 29 Ekim gecesi yayımlanarak yürürlüğe giren 676 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile devlet üniversitelerinde rektörlük seçimleri kaldırıldı. Devlet üniversitelerinde seçim sandığını kaldıran KHK 676’ya göre, devlet üniversiteleri ve vakıf üniversiteleri için rektör adayları artık Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenecek. YÖK, en az 3 yıl profesörlük yapmış 3 akademisyenin ismini Cumhurbaşkanı’na gönderecek. Bazı koşullarda Cumhurbaşkanı doğrudan istediği bir ismi atayabilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr