Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Benin Cumhurbaşkanı Talon Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Belki bir çok Afrika ülkesi de bunu kıskanacaktır. Çünkü biz tüm Afrika ülkeleri Türkiye'ye hayranlık duyuyoruz. Gerçekleştirdiğiniz ziyaret için şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Hemen burada 15 Temmuz hadisesini ifade etmem gerekir. 15 Temmuz'da ülkemizde ordumuzun içerisine sızmış olan bir grup FETO terör örgütü mensubunun asker kıyafetine bürünmüş böyle bir örgütün giriştikleri darbe olayının akamete uğratılması püskürtülmesinin ardından bir devlet başkanı olarak kaldı ki 8 ay önce bu göreve gelen bir devlet başkanı olarak sizlerin bugün bizleri ziyaret etmesi manidardır.

Bu ziyarette 5 anlaşma imzalamış bulunuyoruz. Bu ziyaretle Türkiye Benin arasında çok farklı bir ilişki süreci başlayacaktır. İkili görüşmenin ardından heyetler arası görüşme yaptık ve bunun ardından da ben Büyükelçimize sordum binalarımızı yeni tesis ettik. Şu anki yerimiz nasıl diye sordum kiradayız ama yerimiz güzel dedi. Sayın Başkan size daha görüntüsü güzel bir yerde yer verelim dediler ben de bu tür şeyleri severim hemen verin ki inşaatını hemen başlatalım ve inşaat biter bitmez de benini ziyarete geleyim dedim. İnşallah benin de kendi yerimizi inşaa eder ondan sonra da yapacağımız ziyareti kendi büyükelçiliğimize bu şekli ile yapmış oluruz. Büyükelçimiz de işin takipçisi olmak suretiyle nerede nasıl bir yer verilecekse mimarlarımızı da göndermek suretiyle mimarlarımız yerinde çalışmayı yapar ona göre de proje çalışmasını başlatırız.

Sayın Cumhurbaşkanı ile şunu özellikle paylaştım. 14 Yıl önce kadar önce göreve geldiğimizde bizim Afrika'daki büyükelçilik sayımız 12 idi şu anda 39. Hedefimiz 54 ülkede 54 büyükelçiliği Afrika'da kurabilmektir. Bizim Afrika ile olan bağlarımız çok daha güçlü olmalıdır diye düşünüyorum.

Şu anda 54 farklı Afrika ülkesinden 4 bin 500 öğrenci devletimizin ve kuruluşlarının desteği ile Türkiye'de eğitim alıyor. Benin'den de 87 öğrenci ülkemizde eğitim öğretim alıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde bu sayıyı arttırma imkanı var. FETÖ'nün Benin'deki 3 okulu kapatılacak. "

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr