ABD medyası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyaretini Brookings Enstitüsü’ndeki konuşması öncesi korumalarının gazetecilere saldırması üzerinden gördü. Koruma dehşeti, ABD’de gündem oldu. Türkiye’deki ifade-basın özgürlüğünün ne halde olduğunu böylece Erdoğan’ın korumaları ABD’nin başkentinden tüm dünyaya gösterdi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes da basın toplantısında Brookings rezaletiyle ilgili sorularla karşılaştı. “Brookings’de bunların ne şartlarda olup bittiğini tam olarak bilemiyorum” diyen Rhodes, “Bu meselelerde bizim pozisyonumuz nettir. İster ABD’de olsun, ister Türkiye’de, bağımsız gazetecilik hakkına saygı duyuyoruz ve kuvvetle destek veriyoruz” dedi.

Ulusal Basın Kulübü (NPC), Erdoğan’ın korumalarının fiziksel şiddetine maruz kalan gazeteciler için alarma geçerek bir açıklama yayımlamak zorunda kaldı. NPC Başkanı Thomas Burr, büyük endişe ve rahatsızlık duyduklarını dile getirerek “Türkiye’nin lideri ve güvenlik ekibi ABD’de misafirdir. Gazetecilere, protestoculara ya da herhangi birine el uzatmaya hakları yoktur” dedi. Sınır Tanımayan Gazeteciler de koruma dehşetine “Kabul edilemez davranış” diye tepki gösterdi.

Yumruk yumruğa

Dış politika dergisi Foreign Policy muhabiri Paul McLeary Brooking önünden olayları bire bir aktardı: “Brookings çalışanı darp edildi. Güvenlik çalışanları gazetecileri Erdoğan’ın korumalarından korumak için binanın içine taşıyor. Korumalar ile polis yumruk yumruğa dövüşmek üzere.” Washington Post gazetesi “Erdoğan Washington’a geldi ve her şey biraz delirdi” başlığını attı. Gazete, Erdoğan’ın Brookings’deki konuşması merakla beklenirken kurumun dışında Erdoğan taraftarlarının yanı sıra korumalarının Erdoğan karşıtlarıyla çarpıştığını, başkent polisinin tarafları ayırmak zorunda kaldığını aktardı. Wall Street Journal gazetesi, “ABD yönetiminin Türkiye’de muhaliflere ve basına yönelik baskıyı eleştirdiği dönemde Erdoğan’ın yaptığı ziyaretin, Brookings’deki çatışmadan sonra daha da lekelendiği” yorumunu yaptı. Sendika çevrelerinin dergisi Mother Jones, “Türkiye Cumhurbaşkanı Washington’ın merkezine kaos getirdi” başlığını attı. Politico gazetesi “Başkentteki düşünce kuruluşu, Türkiye’deki çatışmanın tadını kapısının hemen önünde aldı” diye iğneledi.

Brookings’i elçilik ikna etti

USA Today gazetesi gazetecilere saldırıyla Erdoğan’ın gezisinin imajının iyice bozulduğunu belirtirken, Adem Yavuz Aslan’ı içerde Brookings’in bir güvenlik elemanı ile bir Gizli Servis ajanının koruduğunu aktardı.

Britanya’nın The Guardian gazetesi ise “Brookings konuşmayı iptal etmeye karar verdi, Türk büyükelçiliği araya girip korumaları yatıştırınca, vazgeçti” bilgisini verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr