Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi'nde bir konuşma yaptı. "Barış için paylaşalım mesajını tüm insanlığa ulaştırmayı hedefliyoruz" diyen Erdoğan, "Her fırsatta dile getirdiğimiz, Afrika'da enerjiye erişim konusu bu kongrenin önemli gündem maddelerinden biri olacaktır. Bu konuyu Mayıs ayında İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz Dünya İnsani Zirvesi'nde de ele almıştık. Her şeyden önce milletimizin tarihinde sömürgecilik utancının olmadığını altını çizerek ifade etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Afrika'ya yaklaşımının "çıkar kaygısı" esasına dayanmadığını söyleyen Erdoğan, "Biz öncelikle orta ve Kuzey Afrika'yla tarihten gelen bağlarımızı yeniden canlandırmanın peşindeyiz" diye konuştu.



Enerji sorununu çözmeden, kalkınmadan bahsedilemeyeceğini dile getiren Erdoğan, Dünyanın kuzeyi zenginlik içinde yaşarken, güneyi en temel ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı yaşıyor. Çalışmalarımızı burası üzerinde yoğunlaştırdık" dedi.

"KRİTİK ADIMLAR ATACAĞIZ"
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Türkiye dünyanın ispatlanmış doğalgaz rezevrlerinin yaklaşık 3'te 2'sinin bulunduğu bir bölgede yer alıyor" dedi, "Çok önemli projelere öncülük ettik" ifadelerini kullandı.
"Bu senenin sonunda çok kritik adımlar atacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin doğalgaz ticaretinde bölgedeki tüm ülkeler için güvenilir bir ortak olmak için adım atacağını söyledi.

MUSUL ÇAĞRISI   "Halep'teki küçük bir çocuk ufka baktığında içi umutla dolmalı. Halep'te çocuklar şu anda helikopterlerin ve uçakların kendilerine dönen bombalarını görüyor. Musul'da bugün çocuklar ufka baktığında DEAŞ zulmüyle, sonrasındaki mezhepçilikle karşılaşıyor. İnsani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için çalışmaların durması için gelin hep beraber gayret sarfedelim" diyen Erdoğan, "Musul için gelin birlikte mücadele edelim. Gelin barış için elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanalım" çağrısını yaptı.   Erdoğan şunları söyledi:   - 2010 yılında Rusya ile Akkuyu projesinin gerçekleştirilmesine yönelik bir anlaşmayı imzaladık. Japonya ile de Sinop nükleer santrali projesi için bir anlaşma yaptık. Şimdi de üçüncü projeyi hayata geçirmenin arayışı içindeyiz. Bizim ciddi noktada enerji potansiyeline ihtiyacımız var. Hedefimiz elektrik üretimimizin yüzde 10'unun buradan karşılanmasına yöneliktir.
- Güney, rüzgar ve hidro elektrik kaynaklarının payının yüzde 30'un üzerine çıkarılması için çalışmalar yürütüyoruz.  Kaynak: Cumhuriyet.com.tr