Sendikalar başta olmak üzere çalışan kesimin işten çıkarmaları kolaylaştıracağı, fona devredilerek tırpanlanacağı gerekçesiyle karşı çıktığı yeni kıdem tazminatı düzenlemesi bugün Bakanlar Kurulu’na sunuluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Kıdem tazminatı çalışmasını yarın (bugün) Bakanlar Kuruluna sunacağız. Üçlü Danışma Kurulumuz var, işçi ve işveren sendikalarımız. Onlarla sonraki sürece geçip geçmeyeceğimize yarın (bugün) karar vereceğiz” diye konuştu. Katıldığı bir televizyon programında kıdem tazminatı çalışmasına değinen Müezzinoğlu, taşeron işçilere kadro çalışmasına ilişkin ise hükümetin bir takvim belirlemediğini, takvim hazırlandığında ilgili bakanlıkların konu üzerinde çalışacağını belirtti.

En geç yıl sonunda

Müezzinoğlu, şunları söyledi: “Türkiye’de şu anda çalışanların yüzde 80’i kıdem tazminatı sorununu yaşıyor. Böyle bir yapının daha fazla sürdürülmesi daha fazla mümkün değil. Bu çalışanın hakkı. Korunmalı ve güvence altında olmalı. Bu güvence işverenin himayesinde toplanıyor. En iyi işveren bile zora girdiği zaman burada mağdur olan yine çalışan oluyor. Bu mağduriyeti gidermek için bir fon oluşturacağız. Burada işveren işçinin hakettiği parayı fona yatıracak. Teknik çalışmalar tamamlandı. Düzenlemeyi yarın (bugün) Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Onay alınırsa sahaya çıkacağız... İki üç ay için bunu başarmayı hedefliyoruz. Yıl sonuna da kalabilir.”

Fona aktarılacak

Düzenleme ile Kıdem Tazminatı Fonu kurulması ve işçilerin kıdem tazminatlarının işveren yerine bu fondan ödenmesi öngörülüyor. Ancak sendikalar, bu şekilde kıdem yükünden kurtulan işverenin pazar daralması ve ekonomik kriz gibi dönemlerde toplu işten çıkarmaları çok daha rahat yapabileceği gerekçesiyle düzenlemenin hak gasbı niteliğine dikkat çekiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr