Birleşmiş Milletler'in dünyada cinayet oranının en yüksek olduğu ülke ilan ettiği El Salvador'da yaşayanlar, sıra dışı bir günü geride bıraktı. Çete savaşları nedeniyle dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında sayılan El Salvador, son iki yılda ilk kez cinayetsiz bir gün geçirdi.

Polis Şefi Howard Cotto, uzun bir aradan sonra dün ülkede ilk kez herhangi bir cinayet olayının rapor edilmediğini açıkladı.

Kayıtlara göre, Orta Amerika ülkesi, en son 22 Ocak 2015'te cinayetsiz bir gün geçirmişti. Geçen yıl, ülkede günde ortalama 14,4 cinayet işlendiği kayıtlara geçmişti.

Dünyanın savaş yaşanmayan ulusları arasında en tehlikeli ülkesi olan El Salvador'da, 2015'te her 100 bin kişiden 104'ü öldürülmüştü.

El Salvador'un suç çeteleri, asıl olarak Salvadorlu göçmenlerin çocuklarının, 1980'li yıllarda iç savaş çıkmasının ardından ülkelerini terk ederek Los Angeles'a gelmesiyle oluşmuştu. Savaş 1992'de sona erdi ve birçoğu ülkelerine döndü. Ancak döndüklerinde Los Angeles'ın çete kültürünü de birlikte getirdiler.

Mara Salvatrucha ve Mara-18'in de aralarında olduğu uyuşturucu, hırsızlık ve gasp çeteleri Orta Amerika'nın birçok yerinde şiddete neden oluyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr