Adana'da bu yıl ikincisi organize edilen İnovasyon Haftası'na katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu sabah yeni bir zirveyi gören dolarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Zeybekci, şöyle konuştu: "Türkiye'nin bu konuyla ilgili endişe duymasını gerektirecek, yani gerek kamu borçlanmamızdan dolayı özel sektörün döviz bazındaki dış borçlarına baktığımız zaman, kısa vadeli yükümlülüklerine baktığımız zaman şuandaki yaşanan Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybıyla ilgili bizim endişe duymamızı gerektirecek birşey yok. Sağlıklı olmak kaydı ile aşırı oynamalar olmaması kaydıyla kırılmalar olmaması kaydıyla yaşanan gelişmeleri normal olarak görüyoruz. Önümüzdeki süreçte piyasanın kendi dinamikleriyle kendi dengeleriyle sağlayacağı seviyeler bizim için kabul edilebilir seviyelerdir."



ÇOCUK İŞÇİ AÇIKLAMASI

BBC araştırmacı gazetecilik programı Panorama tarafından Suriyeli mültecilerin çalışma koşullarıyla ilgili yapılan araştırma sonuçlarıyla ilgili sorulan bir soruyu yanıtlayan Bakan Zeybekci, bu konuda da şunları kaydetti: "Orada iyi niyet görmüyoruz. Hakikaten takdirle önünde bütün dünyanın düğmelerini ilikliyerek saygı duyması gereken Türkiye, bir tane bulunmuş olan mülteci çocukla eleştri yağmuruna tutmanın arkasında kasıt var. Türkiye'ye sabotaj var. Bu iyi niyetli bir yaklaşım değil. 11 milyar bütçesinden yaklaşık olarak sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle bir o kadar parayı mülteci kardeşlerine harcamış olan Türkiye, şehirde ve kamplardaki okullarda yüz binlerce çocuğa eğitim veren, onlara her türlü imkanı veren Türkiye böyle şeylerle eleştirmek insan standartlarına sığmayacağına inanıyorum. Bunlarla ilgili gerekli olarak çalışmalarımız cevaplarımız kendilerine verilecektir."

NARENCİYEYE DESTEK SÜRECEK

Çukurova'da tarımın en başta gelen ürünlerinden birinin narenciye olduğunun altını çizen Bakan Zeybekci, şunları söyledi:

"2016'da narenciyeyi destekledik. Hükümet olarak 2017'de desteklemeye devam edeceğiz. Oranlarla ilgili önceki yıllar muhtemelen korunmaya çalışılacaktır. Ama bu konudaki bütçelerimizi tam olarak yapmadık. Desteklerimiz 2017'de de devam edecek."

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr